Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Strašidelný variant omikron už spôsobuje hotovú POHROMU! Pády na burze: Koronavírus desí svetové trhy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

NEW YORK - Americké akcie dnes kvôli obavám z dopadov novej mutácie koronavírusu výrazne oslabili. Dow Jonesov index tak zaznamenal najhlbší prepad od vlaňajšieho októbra. Strácali najmä akcie spoločností z odvetvia cestovného ruchu, bankovníctva a energetiky, ukazujú dáta z búrz. Dnes obchodovanie skončilo skôr, pretože vo štvrtok sa v Spojených štátoch oslavoval Deň vďakyvzdania.

archívne video

Premiér Heger o novom variante koronavírusu už diskutoval s Ursulou von der Leyenovou (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)


Variant, ktorý vyvoláva znepokojenie: WHO už má tento názov pre nový africký KORONAVÍRUS


Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, odpísal 2,53 percenta a obchodovanie uzavrel na 34 899,34 bode. Širší index S&P 500 klesol o 2,27 percenta na 4594,62 bodov, index Nasdaq Composite, v ktorom je zastúpených mnoho firiem z odvetvia vyspelých technológií, potom stratil 2,23 percenta na 15 491,66 bodov.

Výrazný pokles zaznamenali aj letecké spoločnosti 

Výrazný pokles utrpeli napríklad akcie leteckých spoločností United Airlines, Delta Air Lines či American Airlines, ako aj akcie prevádzkovateľov výletných plavieb Carnival, Royal Caribbean Cruises a Norwegian Cruise Line. Posilňovali naproti tomu akcie podnikov, ktoré môžu ťažiť z obmedzeného pohybu osôb, napríklad internetovej televízie Netflix či poskytovateľa videokonferenčných služieb Zoom Video Communications.

Strašidelný variant omikron už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Susan Walsh, File)

Nepríjemné déjà vu

Strmhlavý pád akcií v oblasti cestovania sa dokonca začína podobať na ten hrozivý z marca roku 2020, kedy pandémia prepukla celosvetovo.

Ropa je na tom ešte horšie

Ceny ropy dnes pre obavy novej mutácie koronavírusu zaznamenali najprudší pokles od vlaňajšieho apríla. Severomorská ropa Brent zlacnela o 11,6 percenta a uzavrela sa na 72,72 dolároch za barel. Cena americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) sa znížila o 13,1 percenta na 68,15 dolárov za barel.

Strašidelný variant omikron už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Obchodníci sa pre šírenie nového variantu obávajú, že na trhu s ropou vznikne preddavok ponuky nad dopytom.

Nová verzia koronavírusu nesie mimoriadny počet mutácií 

Nová verzia koronavírusu s označením B.1.1.529 sa rýchlo šíri v najľudnatejšej provincii Juhoafrickej republiky a podľa vedcov sú doterajšie poznatky o nej znepokojujúce. Nesie totiž mimoriadny počet mutácií, a mohla by tak byť agresívnejšia ako predchádzajúce varianty. Mnoho krajín, vrátane európskych, už reaguje zákazom letov zo zasiahnutej oblasti.

Na devízovom trhu kvôli obavám z novej mutácie výrazne posilňujú japonský jen a švajčiarsky frank, čo sú meny považované za bezpečné útočisko v období neistoty. Spevňuje aj euro k doláru, ktoré si okolo 19:30 SEČ pripisovalo zhruba 0,9 percenta na 1,1311 USD.

Je to učebnicový príklad 

Voči japonskému jenu dolár v rovnakom čase strácal 1,9 percenta na 113,19 JPY a oproti švajčiarskemu franku odpisoval 1,4 percenta na 0,9232 CHF. Euro voči jenu a franku tiež oslabovalo, ale menej výrazne ako dolár. "Je to učebnicový príklad úteku k jenu a švajčiarskemu franku v dôsledku novej mutácie vírusu," uviedol podľa agentúry Reuters analytik Kenneth Broux zo spoločnosti Société Générale.

Viac o téme: AkciePrepadKoronavírusOmikronDow Jonec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu