Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zemana prevážajú naspäť do nemocnice: Dôvodom je pozitívny test na KORONAVÍRUS

Miloša Zemana prevážajú späť do nemocnice
Miloša Zemana prevážajú späť do nemocnice (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Prezident Miloš Zeman má pozitívny test na covid-19. V podvečer bol prevezený z lánskeho zámku späť do Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN). V tlačovej správe to potvrdil jeho hovorca Jiří Ovčáček. Po dobu liečby prezident pozastaví pracovný program, predsedu ODS Petra Fialu tak v piatok za premiéra nevymenuje.

Riaditeľ ÚVN a ošetrujúci lekár prezidenta Miroslav Zavoral serveru Seznam Zprávy povedal, že nechal Zemana otestovať kvôli rizikovému kontaktu. Dodal, že išlo o "kontakt pracovníka z Lán". Do nemocnice podľa Zavorala prezidenta previezli, aby mu tam aplikovali monoklonálne protilátky. Šéf prezidentovho lekárskeho konzilia Tomáš Zima serveru povedal, že Zeman nemá príznaky.

Zatiaľ, čo podľa Zavorala sa testovanie udialo na jeho pokyn, podľa Ovčáčka sa tak stalo dnes popoludní v súvislosti s tým, že sa o neho začal starať poskytovateľ domácej zdravotnej starostlivosti. Rádio Frekvence 1 uviedlo, že Zavoral podľa jeho informácií o testovaní nerozhodoval.

Hovorca prezidenta Jiří Ovčáček povedal, že Pražský hrad počas večera vydá tlačové vyhlásenie. V ÚVN sa Zeman liečil s bližšie nešpecifikovaným ochorením pečene. Podľa Ovčáčka bolo po pozitívnom testu v spolupráci s Zavoralom rozhodnuté o prevoze Zemana späť do ÚVN "za účelom riešenia tejto situácie". "Program prezidenta republiky bude po dobu liečby ochorenia covid-19 pozastavený," dodal hovorca. Zeman chcel v piatok popoludní vymenovať Fialu predsedom vlády. Od pondelka sa potom po dobu dvoch týždňov chcel stretávať s kandidátmi na ministrov.

Z nemocnice bol dnes Zeman prepustený po 46 nociach. ÚVN v tlačovej správe uviedla, že hlave štátu odporučila ďalšie zotrvanie v starostlivosti lekárov. Vzhľadom k zlepšeniu jeho zdravotného stavu ale jeho rozhodnutie rešpektuje. Starostlivosť preto odovzdala do rúk všeobecných sestier zo spoločnosti Senior Home Group. V Lánoch chcel menovať Fialu a od začiatku budúceho týždňa sa mal začať schádzať s kandidátmi na ministrov.

Zeman sa má liečiť na cirhózu pečene

Zeman bol v ÚVN od 10. októbra s ťažkosťami spôsobenými nešpecifikovaným ochorením. Podľa člena prezidentovho lekárskeho konzília chirurga Pavla Pafku má chronické ochorenie pečene. Naznačil, že to je cirhóza. Pôvodne bol prezident hospitalizovaný na oddelení intenzívnej starostlivosti, neskôr bol premiestnený na rehabilitačné oddelenie a potom na lôžko dlhodobej starostlivosti.

Viac o téme: PrezidentČeskoPozitívnyMiloš ZemanKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu