Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Česká vláda vyhlásila od polnoci núdzový stav: Opatrenia by sa mali sprísniť

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - V Česku bude pre pandémiu opäť platiť núdzový stav. Tamojšia vláda ho vyhlásila na 30 dní s platnosťou od polnoci zo štvrtka na piatok. Uviedol to premiér v demisii Andrej Babiš. Správu priniesli viaceré české médiá.

Vláda pripravuje aj sprísnenie opatrení

Okrem toho vláda pripravuje aj sprísnenie opatrení. Podľa portálu Novinky.cz budú zrejme musieť byť reštaurácie zatvorené po 22.00 h. Chystá sa tiež obmedzenie hromadných akcií. Po novom sa údajne bude môcť na športových a kultúrnych podujatiach zúčastniť maximálne 500 osôb.

V súvislosti s pandémiou bol núdzový stav u našich západných susedov po prvý raz vyhlásený minulý rok 12. marca. Druhýkrát vláda ČR k rovnakému opatreniu pristúpila 5. októbra 2020. Núdzový stav sa v Česku skončil 11. apríla 2021. Spravodajský portál Seznam Zprávy pripomenul, že podľa zákona o bezpečnosti musí vláda o vyhlásení núdzového stavu bezodkladne informovať Poslaneckú snemovňu Parlamentu ČR, ktorá môže vyhlásenie zrušiť.

Vláda zakázala vianočné trhy

Česká vláda s platnosťou od piatkového večera zakázala konanie vianočných trhov, výnimkou je predaj stromčekov a kaprov. Vo štvrtok to oznámil minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Zákaz vstúpi do platnosti v piatok 26. novembra o 18.00 h. Ide o jedno z opatrení, ktoré majú obmedziť kontakty obyvateľstva v čase šírenia covidovej epidémie. Na verejných miestach bude tiež zakázaná konzumácia alkoholu.

Minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček doplnil, že zákaz sa týka trhov špeciálne zriadených na predvianočné obdobie. Celoročné trhoviská budú môcť zostať otvorené, nebude sa tam však môcť jesť ani piť, spresnil.

Zákaz vianočných trhov podľa informácií spravodajského webového portálu Novinky.cz presadzoval minister Vojtěch. Na schôdzi vlády zazneli aj návrhy, že by stačilo zakázať konzumáciu. Proti tomu sa však postavil minister vnútra Jan Hamáček, ktorý sa obáva možných konfliktov s políciou.

Z dôvodu nárastu počtu infikovaných aj tých, ktorí potrebujú hospitalizáciu, oznámili obmedzenie trhov v uplynulých dňoch niektoré kraje a obce. Praha v stredu informovala, že zrušila kultúrny program na vianočných trhoch na Staromestskom námestí. Nebude sa tam konať ani slávnostné rozsvietenie vianočného stromu. Podobne sa chystali adventné trhy obmedziť i ďalšie mestá a obce - najmä moravské, kde je epidémia najsilnejšia.

Viac o téme: VládaČeskoVyhlásenieNúdzový stavKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu