Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Učiteľka v Amerike si zavarila: Po tomto šokujúcom tanci na VIDEU ju škola vyrazila!

(Zdroj: Instagram/corn_maiden_designs)

RIVERSIDE - Učiteľka matematiky na strednej škole v kalifornskom meste Riverside bola prepustená po tom, čo virálne video zaznamenané študentom ukázalo, ako kričí a tancuje po triede s umelohmotnou čelenkou na hlave, čo vyvolalo pobúrenie zo strany indiánskej komunity, školských úradníkov aj miestnych politikov.

KORONAVÍRUS VIDEO, z ktorého sú ľudia zhrození: Pozrite sa, čo spravila učiteľka študentke

Video, ktoré bolo podľa Los Angeles Times zverejnené na internete minulú stredu, ukazuje učiteľku, ako spieva mnemotechnickú pomôcku „Sohcahtoa“, ktorá sa často používa na hodinách matematiky na zapamätanie si goniometrických funkcií. Pohybuje sa pri tom po triede a paroduje indiánsky tanec. Video má viac ako 3,7 milióna videní na Twitteri a stovky reakcií na Instagrame.

Práve tam ho zverejnil zástupca rodiny študenta, potomka pôvodných amerických obyvateľov, ktorý učiteľku natočil. Video vyhotovil po tom, čo pedagogička niekoľko minút používala indiánske bojové pokriky a predstierala seky tomahawkom. Žiak mal "pocit, že je na ňom páchané násilie a má právo nahrávať", znie vo vyhlásení na sociálnej sieti.

"Zdieľam toto video, pretože toto správanie sa už nedá zamiesť pod koberec! Ako dospelí sa musíme postaviť za svoju mládež! Prosím, pomôžte nám dostať to na verejnosť a ZDIEĽAJTE! Tento študent má domorodé krstné meno a navonok sa identifikuje ako domorodý Američan. Musíme ukončiť zneužívanie a diskrimináciu domorodej mládeže v školách! Pre tento typ správania neexistuje žiadne ospravedlnenie. Už nie sme v šesťdesiatych rokoch, ona by to mala vedieť najlepšie," píše sa ďalej v emotívnom statuse.

Čin učiteľky je odsúdeniahodný

Riverside Unified School District vydala vo štvrtok vyhlásenie, v ktorom uviedla, že činy učiteľky „nereprezentujú hodnoty nášho okresu“. Počas verejných komentárov na zasadnutí školskej rady vo štvrtok večer niekoľko ľudí odsúdilo nedostatok kultúrnej citlivosti a označili video za rasistický čin. Meno učiteľky nebolo zverejnené.

Laura Bolingová, prezidentka tamojšej učiteľskej asociácie, vo vyhlásení uviedla, že odbory boli „sklamané“ správaním v jednej zo svojich tried. „Hlboko nám záleží na všetkých našich študentoch a neschvaľujeme činy, ktoré odcudzujú, zraňujú a ohrozujú vzdelávacie prostredie domorodých študentov,“ povedala .

Členovia komunity zorganizovali v reakcii na video vo štvrtok popoludní protest. Demonštranti skandovali heslá ako „Koho zem? Naša zem!". Boli medzi nimi aj sestry Arisbeth a Besibeth Chavezové, prváčky na inkriminovanej strednej škole. "Boli sme šokovaní, znechutení a sklamaní... Nemyslela som si, že sa to stane tam, kde žijeme," povedala Besibeth. Podľa Arisbeth niektorí z jej učiteľov sa k videu vyjadrili pred vyučovaním a povedali, že konanie pedagogičky bolo nevhodné.

Viac o téme: VideoTanecRasizmusUčiteľkaIndiániRiversideŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu