Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tragická nehoda Slovákov v Belgicku: Smrť v rieke! Prečo zomreli Peter (†33), Simona (†35) a ich kamaráti?

Auto skončilo vo vode
Auto skončilo vo vode (Zdroj: YouTube/NOS/test youtube)

GENT - Pri sobotnej dopravnej nehode v belgickom meste Gent zahynuli štyria Slováci. Traja muži a jedna žena sa utopili po tom, čo ich auto v nočných hodinách zišlo z nábrežnej ulice do rieky Leie. Príčina nešťastia je predmetom vyšetrovania. Portál nieuwsblad.be informoval, že o život prišli Peter a Simona, ktorí tvorili dlhé roky pár a ich dvaja kamaráti vo veku 23 a 26 rokov.

Tragická nehoda v Chorvátsku: Vodič BMW spôsobil smrť dvoch Slovákov na bicykloch!

Štyria ľudia, ktorí zahynuli v sobotu ráno v centre belgického Gentu, boli občania Slovenskej republiky. Potvrdil to cez víkend hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. "Môžem potvrdiť, že išlo o štyroch občanov SR. Sme v kontakte s miestnymi úradmi. Vzhľadom na GDPR ale žiadne bližšie informácie nemôžeme poskytnúť," uviedol.

Miestna polícia dostala hlásenie okolo 2.30 h, že vozidlo prerazilo zábradlie na Huidevetterskaai a skončilo v rieke Leie. Na miesto dorazili záchranári a hasiči nasadili potápačov. V peugeote s francúzskymi poznávacími značkami našli troch mužov a jednu ženu. Napriek veľkému nasadeniu sa už žiadneho z nich nepodarilo oživiť. Vyšetrovanie nakoniec potvrdilo, že išlo o Slovákov. 

Peter (33) bol zaregistrovaný na pobyt v Gente, jeho 35-ročná priateľka Simona však podľa HNL žiadnu takúto registráciu nemala. Rovnako ani ďalší dvaja muži vo veku 23 a 26 rokov. Prečo sa štvorica vozila na aute s francúzskymi poznávacími značkami, je stále predmetom vyšetrovania. „U jednej z osôb je spojenie s Francúzskom, ale táto stopa sa ďalej vyšetruje. Momentálne neexistujú žiadne podozrenia ani náznaky, že by auto bolo kradnuté. Včera večer sme mali pozitívnu identifikáciu štyroch obetí. Všetci majú slovenskú národnosť,“ uviedol po nehode policajný hovorca Bart De Cocker.

Podcenili zákrutu alebo neprispôsobili rýchlosť?

Príčinu nehody skúma dopravný expert. Zatiaľ nie je jasné, či za ňou stojí neprimeraná rýchlosť. Auto prerazilo zábradlie a skončilo na streche v rieke. Na mieste nešťastia sa na ceste nachádzajú dlažobné kocky, ktoré sa môžu kvôli rose šmýkať a je tam mierna zákruta. Účastníkmi nehody neboli žiadne iné vozidlá. Povolená rýchlosť v úseku predstavuje 30 km/h.

Kevin Lippens, ktorý býva neďaleko a okamžite prišiel na miesto tragédie, uviedol, že pozeral televíziu, keď počul ako auto zrýchlilo, potom prišiel náraz a zostalo ticho. „Auto bolo pod vodou, svetlá stále svietili. Už som však nevidel žiadny pohyb. Na miesto zakrátko prišli hromadne záchranné zložky," dodal Lippens. Jeho slová potvrdil aj ďalší svedok Kevin Bracke. „Najmenej jednu osobu okamžite vyslobodili z auta a dlho ju oživovali," uviedol.

Miestni obyvatelia sa podľa HNL už nejaký čas sťažujú na prehnanú rýchlosť, pouličné preteky a cestných pirátov, ktorí sa v noci premávajú okolo ich domov pozdĺž rieky Leie. "Takmer každý týždeň tu ľudia jazdia v noci príliš rýchlo. Moje vnúčatá sa často budia s plačom,“ povedal Adriaan Van Landschoot. "Už som sa viackrát sťažoval mestu aj primátorovi, no zatiaľ obťažovanie pokračuje,“ dodal. Zástupca mesta uviedol, že o probléme vedia a snažia sa ho riešiť, no nie je v ich silách postaviť policajta na roh každej ulice.

Viac o téme: NehodaAutoBelgickoGent
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu