Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Muž v Nórsku útočil s lukom a šípmi, zomrelo najmenej päť ľudí

Útok v Nórsku Zobraziť galériu (6)
Útok v Nórsku (Zdroj: SITA/Hakon Mosvold Larsen/NTB Scanpix via AP)

KONGSBERG - Najmenej päť ľudí prišlo o život a ďalší dvaja utrpeli zranenia pri stredajšom útoku v nórskom meste Kongsberg. Páchateľom bol muž ozbrojený lukom a šípmi, ktorého zadržala polícia. Počet obetí na životoch a zranených potvrdila polícia, informovali agentúry DPA a AP.

Dve zranené osoby sú hospitalizované na jednotke intenzívnej starostlivosti, podľa vyjadrenia polície však pravdepodobne nie sú v ohrození života. Je medzi aj policajt mimo služby, píše AP. 

Šéf miestnej polície Öeyvind Aas bez bližších podrobností uviedol, že zatknutiu páchateľa predchádzala "konfrontácia" s políciou. "Muža sme zadržali... z informácií, ktoré teraz máme, usudzujeme, že muž útočil sám," povedal Aas. Polícia po ďalších útočníkoch nepátrala, uvádza DPA. Polícia zatiaľ motív útoku nezistila, terorizmus však nevylúčila.

Muž útočil v Nórsku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Terje Pedersen/NTB via AP/Hakon Mosvold Larsen/NTB Scanpix via AP)

Na útočníka, pohybujúceho sa v centre mesta a strieľajúceho z luku do ľudí, bola polícia upozornená o 18.13 h miestneho času. Muža zadržala o vyše 30 minút neskôr (o 18.47 h), uvádza agentúra AFP.  Následne ho previezla na policajnú stanicu do neďalekého mesta Drammen. Nijaké ďalšie podrobnosti o ňom však nezverejnila.

Dosluhujúca nórska premiérka Erna Solbergová označila útok za "príšerný". Obdobne sa vyjadril aj Jonas Gahr Störe, ktorý ju má na poste predsedu vlády nahradiť už vo štvrtok, pričom útok označil za "krutý a brutálny čin". 

V meste Kongsberg na juhovýchode Nórska žije približne 28.000 ľudí. AFP s odvolaním sa na políciu uvádza, že útok sa odohral na viacerých miestach v centre mesta. Polícia po ňom vyzvala obyvateľov, aby nevychádzali zo svojich domov a uzavrela niekoľko štvrtí. 

Muž útočil v Nórsku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Terje Pedersen/NTB via AP/Hakon Mosvold Larsen/NTB Scanpix via AP)

Podozrivý z útoku v Nórsku je dánsky občan

Nórska polícia informovala, že páchateľom podozrivým z útoku s použitím luku a šípov, ku ktorému došlo v stredu, je 37-ročný dánsky občan žijúci v Kongsbergu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP. Polícia vysvetlila, že štátnu príslušnosť muža zverejnila vzhľadom na to, že na sociálnych sieťach sa šírili špekulácie o páchateľovi i jeho údajných spolupáchateľoch.

Motív činu, ktorý si vyžiadal päť obetí na životoch, je stále neznámy. Zadržaný muž ho zrejme spáchal sám, bez spolupáchateľov. Polícia nateraz nevylučuje ani verziu, že šlo o teroristický útok. Na vyšetrovaní sa podieľa aj nórska kontrarozviedka PST.

Muž útočil v Nórsku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Terje Pedersen/NTB via AP/Hakon Mosvold Larsen/NTB Scanpix via AP)

Pri útoku boli zranené dve osoby, ktoré sú hospitalizované na jednotke intenzívnej starostlivosti. Jednou z nich je policajt, ktorý bol v čase útoku mimo služby a nachádzal sa v obchode, kde páchateľ strieľal.       V meste Kongsberg na juhovýchode Nórska žije približne 28.000 ľudí. AFP s odvolaním sa na políciu uvádza, že útok sa odohral na viacerých miestach v centre mesta. Polícia po ňom obyvateľov vyzvala, aby nevychádzali z domu, a uzavrela niekoľko štvrtí.

 Agentúra AFP dodala, že polícia v Nórsku nie je bežne ozbrojená, ale po útoku Kongsbergu Národné policajné riaditeľstvo nariadilo vyzbrojiť policajtov na celoštátnej úrovni. Nórsko sa s takýmito násilnými činmi stretáva len zriedka, ale pred desiatimi rokmi krajne pravicový extrémista Anders Behring Breivik spáchal bombový útok v Osle a následne vraždil na ostrove Utöya. Šlo o najväčší masaker v Nórsku od druhej svetovej vojny.

Muž útočil v Nórsku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Terje Pedersen/NTB via AP/Hakon Mosvold Larsen/NTB Scanpix via AP)

Pri inom útoku samozvaný neonacista Philip Manshaus v auguste 2019 spustil paľbu v mešite na okraji Osla, kde ho následne zneškodnili veriaci. Nikto nebol vážne zranený. Predtým však Manshaus zastrelil svoju nevlastnú sestru, ktorá bola adoptovaná z Číny, čo prokurátor označil za "rasistický čin". Nórske bezpečnostné služby zmarili aj niekoľko plánovaných útokov džihádistov.

Útok v Nórsku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Hakon Mosvold Larsen/NTB Scanpix via AP)

Viac o téme: MužŠípyLukútok Nórsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu