Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Detaily nájdenia nezvestnej Julky: Keď ju zbadali v lese, neverili vlastným očiam! Slová o zázraku

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Polícia ČR, FB/BRK Cham)

REGENSBURG - Osemročné nemecké dievčatko, ktoré bolo dva dni nezvestné v českom pohraničí, je podľa polície v dobrom zdravotnom stave. "Darí sa jej relatívne dobre," povedal dnes v Regensburgu hovorca hornofalckého policajného riaditeľstva Josef Weindl, ktorého citovala agentúra DPA. Lesník, ktorý ju našiel po dvoch mrazivých nociach, ktoré Julia strávila vonku, hovorí o zázraku. Ako aj mnohí.

MIMORIADNE DOBRÁ SPRÁVA! Malú Julku našli živú: Dve mrazivé noci stratená v lese

Úspešné mimoriadne pátranie po Júlii (Zdroj: Česká polícia)

Podľa Weindla je dievča stále v nemocnici. Podrobnosti o tom, kde je Julia v starostlivosti, polícia nezverejnila. Noc dievčatko strávilo na vyhrievanom lôžku, pretože bolo po dvoch chladných nociach v lese podchladené. "Nie sú na nej zrejmé žiadne vonkajšie zranenia," dodal Weindl s tým, že Julia komunikuje, ale zatiaľ je dosť zamĺknutá.

Po stratenej Julii pátrali
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Polícia ČR)

Dievča z Berlína zmizlo v nedeľu neskoro popoludní počas rodinného výletu v nemecko-českom pohraničí. Pri hre sa Julia, jej šesťročný brat a deväťročný bratranec rodičom stratili. Záchranári najprv našli oboch chlapcov a v utorok popoludní lesník Martin Semecký blízkosti Českej Kubice objavil aj Juliu.

Po stratenej Julii pátrali
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Polícia ČR)

Je to zázrak

"Priznávam, že už sme nemali príliš veľkú nádej. Keď sme ju uvideli, nemohli sme uveriť vlastným očiam, že je to vôbec možné a že je v poriadku," povedal Semecký. "Musela byť hrozne šikovná, že to zvládla," dodal v rozhovore pre DPA. Nebola to však iba jeho zásluha.

"Boli sme trojčlenná skupina a bol som pri tom, keď sa to dievčatko pred nami zdvihlo. Ja som zavádzal chlapcov, mali sme vybraný úsek a keď sme nastupovali, tak hovorím kolegovi "pozri, tadiaľto pôjdeš... " a ako som to dopovedal, tak to dievčatko sa pred nami zdvihlo," uviedol pre TV Nova.

VIDEO Detaily nájdenia nezvestnej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Polícia ČR)

Vo chvíli, keď ju zbadal, sa k nej okamžite rozbehol. Spýtal sa jej na meno a ona mu ho potvrdila. "Bola v poriadku, zdravá, mala tendenciu komunikovať. Pochopiteľne bola bojazlivá, chúďatko, čo musela prežiť," opísal Semecký stretnutie. "Som rád, že to takto dopadlo a viac by som to asi nerozoberal. Tá eufória je naozaj úžasná. Dopadlo to najlepšie, ako mohlo," dodal.

VIDEO Detaily nájdenia nezvestnej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Daniel Vogl/dpa via AP)

Okresný hajtman z Chamu Franz Löffler poďakoval všetkým záchranným zložkám na nemeckej i českej strane za ich neúnavné úsilie. "Veľa hodín strachu a neistoty je za nami a pátranie sa vďakabohu skončilo pozitívne," povedal Löffler.

Bavorský Červený kríž v Chame na facebooku uviedol, že išlo o najväčšiu cezhraničnú akciu, aká sa kedy v tejto oblasti uskutočnila. "Skutočnosť, že sa podarilo dieťa nájsť, sa rovná zázraku," povedal v utorok popoludní Tobias Muhr z Červeného kríža.

Priebeh pátrania

Pátranie po dievčine sa začalo v nedeľu popoludní na českej i nemeckej strane hranice. Čerchov leží asi dva kilometre od hraníc s Nemeckom. Pátracie tímy v lesnatom teréne, ktoré hľadali aj v noci, sa niekoľkokrát vystriedali. Matka dievčaťa aj jej bratranec im v teréne ukazovali, kde sa dieťa stratilo. Podľa agentúry DPA sa do hľadania zapojilo až 1400 pátračov.

Po stratenej Julii pátrali
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Polícia ČR)

V pondelok popoludní hasiči, policajti a ďalší ľudia zapojení do akcie vytvorili približne 800 metrov dlhú hustú rojnicu a dôkladne prechádzali územie znova. Obavy panovali hlavne preto, že nočné teploty klesali k nule. Najvyšší bod Českého lesa Čerchov s nadmorskou výškou 1041 metrov je v centre oblasti niekoľko kilometrov sa tiahnucich hustých lesov.

Po stratenej Julii pátrali
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Polícia ČR)

Dievčatko hľadali záchranné tímy policajtov z poriadkovej, dopravnej polície aj zo zásahovej jednotky, študenti z policajnej školy, profesionálni i dobrovoľní hasiči. Na pomoc prišli aj technickí pracovníci šumavského národného parku a lesníci Mestských lesov Domažlice, ktorí majú skúsenosti s pohybom v zalesnenej krajine. Do hľadania sa zapojili české i nemecké vrtuľníky, na mieste boli českí aj nemeckí kynológovia so služobnými psami, ktorých bolo podľa nemeckých médií v akcii okolo 115. V utorok pomáhala policajná jednotka z bavorských Álp špeciálne vyškolená pre zásahy v horskom teréne.

Všetkým pátračom poďakoval aj bavorský krajinský minister vnútra Joachim Herrmann z kresťanskodemokratickej CSU. "Všetko sme zmobilizovali... a nakoniec to bola tá štipka šťastia, že dievčatko našiel lesník zapojený do pátrania," citovala ho DPA. "Mnohokrát ďakujem za výbornú spoluprácu Polícii ČR. Mám veľkú radosť, že je dievčatko v poriadku!" uviedol na twitteri nemecký veľvyslanec v Prahe Andreas Künne.

Viac o téme: ČeskoPátranieNezvestnáStratenáJulia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu