Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS spôsobil obrovský nárast depresií: Tieto dve skupiny sú najohrozenejšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRISBANE - Je už dlhšie známe, že pandémia koronavírusu viedla k prudkému nárastu duševných chorôb. Na základe modelu štúdia teraz prvýkrát predstavila údaje o tom, ako sa stavy depresie a úzkosti celosvetovo zvýšili - a ktoré skupiny ľudí sú najhoršie postihnuté.

Podľa štúdie v prvom roku pandémie koróny na celom svete vzrástli prípady depresií a panických záchvatov o viac ako štvrtinu. Štúdia zverejnená nedávno v odbornom časopise The Lancet odhaduje, že v minulom roku trpelo 52 miliónov ľudí na celom svete vážnejšou depresívnou poruchou, ako by to bolo bez pandémie. Počet ľudí trpiacich úzkosťou bol o 76 miliónov vyšší.

KORONAVÍRUS si nevyberá: Zomrela len 10-ročná Vanessa! Zdrvená matka apeluje na rodičov

Najviac postihnuté sú tieto krajiny

Vedci analyzovali údaje zo Severnej Ameriky, Európy a východnej Ázie a vytvorili model pre očakávaný výskyt depresie a úzkosti. Štúdia ukázala, že krajiny, ktoré pandémia zasiahla najviac, čelia najväčšiemu psychickému utrpeniu. Existuje tesné prepojenie medzi vysokým počtom prípadov Covidu, obmedzeným pohybom a zvýšeným výskytom depresie a úzkosti.

Ak by k pandémii nedošlo, vedci by na celom svete očakávali 193 miliónov prípadov depresie. V minulom roku bolo skutočne pozorovaných 246 miliónov prípadov. Pokiaľ ide o úzkosť, modely predpovedali 298 miliónov prípadov na celom svete bez Covidu-19, zatiaľ čo skutočný počet prípadov v minulom roku bol 374 miliónov. Relatívny nárast týchto dvoch chorôb bol teda 28 a 26 percent.

KORONAVÍRUS spôsobil obrovský nárast
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pandémia posilnila rodovú nerovnosť

Výsledky jasne ukázali, že psychosociálne služby „je potrebné urýchlene posilniť, aby sa dokázali vyrovnať s rastúcou záťažou vážnych depresií a úzkostných porúch na celom svete“, uviedol vedúci autor štúdie Damian Santomauro zo School of Public Health z University of Queensland v Austrálii. Splnenie dodatočných nárokov na psychológov, psychiatrov a sociálnych pracovníkov „bude náročné“, povedal Santomauro - ale nerobiť nič, nie je možné.

KORONAVÍRUS Pravda o plne zaočkovaných: TOTO riziko je u nich podstatne menšie

Analýza tiež ukázala, že ženy sú neprimerane postihnuté. Dôvodom je predovšetkým skutočnosť, že pandemické opatrenia vo väčšine krajín zhoršujú existujúce zdravotné a sociálne nerovnosti. Dodatočnú starostlivosť a povinnosti v domácnosti vykonávali predovšetkým ženy. Ženy sú tiež oveľa častejšie obeťami domáceho násilia, ktoré sa počas pandémie výrazne zvýšilo.

KORONAVÍRUS spôsobil obrovský nárast
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Mladí ľudia sú tiež viac postihnutí

Ale podľa štúdie mala pandémia nadpriemerný vplyv aj na psychiku 20 až 24-ročných. Dôležitým dôvodom je to, že zatvorenie škôl a univerzít výrazne obmedzilo možnosti mladých ľudí učiť sa, spájať sa so svojimi rovesníkmi a nájsť si prácu.

Viac o téme: PandémiaúzkosťDepresieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu