Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

AKTUÁLNE Panika na Kréte: Obľúbený ostrov dovolenkárov zasiahlo silné zemetrasenie!

Škody po zemetrasení na Kréte Zobraziť galériu (5)
Škody po zemetrasení na Kréte (Zdroj: SITA/AP Photo/Harry Nikos)

ATÉNY - Podľa údajov Európskeho stredomorského seizmologického centra (EMSC) a Amerického geologického úradu (USGS) zasiahlo grécky ostrov Kréta dnes o 9.17 h. miestneho času zemetrasenie s magnitúdou 6,0 v hĺbke 10 km. Epicentrum zemetrasenia bolo približne 25 km juhovýchodne od mesta Iraklio. Otrasy si vyžiadali materiálne škody a podľa gréckej verejnoprávnej televízie aj minimálne jednu obeť.

Starosta obce Arkalohori povedal televízii Skai, že dva kostoly a ďalšie budovy v obci boli poškodené a dvaja ľudia zostali uväznení. Jeden v kostole, keď sa pri údržbárskych prácach zrútila kupola, a druhý v dome.

Galéria: Zemetrasenie na Kréte

Miestne médiá informovali o škodách menšieho rozsahu, ako napríklad zrútených stenách na starých kamenných budovách vo viacerých dedinách ležiacich v okolí epicentra otrasov. V krétskej metropole Iraklio obyvatelia vybiehali v panike do ulíc a všetky miestne školy preventívne evakuovali.

Nasledovali ďalšie otrasy

Na ostrove pokračovali ďalšie menšie zemetrasenia. Podľa EMSC išlo o jedno zemetrasenie s magnitúdou 3,7 a ďalšie 4,8. Neskôr bolo na Kréte cítiť štvrté zemetrasenie s magnitúdou 3,0 a nasledovalo ďalšie. Podľa EMSC boli zemetrasenia dokonca cítiť až v Aténach a v tureckom Izmire.

SR zatiaľ neeviduje žiadosti o pomoc od Slovákov

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR zatiaľ neeviduje žiadosť slovenského občana o asistenciu v súvislosti so zemetrasením, ktoré postihlo grécky ostrov Kréta. TASR o tom informoval hovorca rezortu diplomacie Juraj Tomaga.

Viac o téme: Zemetrasenie KrétaHeraklion
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu