Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Desivé zábery z Afganistanu: Taliban zavesil mŕtve telo na žeriav

Príslušníci afganského militantného hnutia Taliban zavesili na hlavnom námestí v meste Herát na západe Afganistanu na žeriav mŕtve telo. Zobraziť galériu (5)
Príslušníci afganského militantného hnutia Taliban zavesili na hlavnom námestí v meste Herát na západe Afganistanu na žeriav mŕtve telo. (Zdroj: SITA/AP Photo)

KÁBUL - Príslušníci afganského militantného hnutia Taliban zavesili na hlavnom námestí v meste Herát na západe Afganistanu na žeriav mŕtve telo. Informovala o tom v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na svedka.

UPOZORNENIE: Zábery v článku nie sú vhodné pre maloletých a citlivé povahy

Wazír Ahmad Seddíqí, ktorý na námestí prevádzkuje lekáreň, uviedol, že boli privezené štyri mŕtve telá, pričom tri telá boli premiestnené na ďalšie námestia v Heráte. Podľa Seddíqího Taliban oznámil, že štvorica bola prichytená pri únose a bola zabitá políciou. Nebolo bezprostredne jasné, či štvorica bola zabitá pri prestrelke s políciou alebo až po zadržaní, píše AP. Taliban sa k tomu zatiaľ nevyjadril. 

Príslušníci afganského militantného hnutia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Jeden z predstaviteľov Talibanu Núrruddín Turábí tento týždeň potvrdil, že islamistická skupina zavedie v Afganistane tvrdé tresty vrátane popráv či odsekávania rúk za krádeže. Podľa neho sú takéto tresty nevyhnutné pre boj so zločinom. Taliban sa podľa neho zatiaľ nerozhodol, či bude popravovať verejne.

UPOZORNENIE: Video nie je vhodné pre maloletých a citlivé povahy

Zmenili sme sa, tvrdí predstaviteľ Talibanu

Taliban krátko po prevzatí moci v Afganistane vyhlásil, že v krajine opäť zavedie islamské právo šaría. Jeho súčasťou sú tvrdé tresty ako bičovanie, odsekávanie končatín a popravy. Taliban vládol v Afganistane tvrdou rukou v rokoch 1996 až 2001.

Príslušníci afganského militantného hnutia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

"Zmenili sme sa. Povoľujeme používanie televízorov aj mobilných telefónov. Ľudia môžu fotografovať aj nakrúcať videá," povedal Turábí, podľa ktorého by mohli občanom povoliť nakrúcať popravy či odsekávania končatín a šíriť ich na sociálnych sieťach. To by podľa neho malo pozitívny účinok v zmysle odradzovania ľudí od páchania trestných činov.

Príslušníci afganského militantného hnutia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Viac o téme: TeloŽeriavAfganistanTalibanHerát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu