Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Neuveriteľný nápad vedcov: Takto chcú najnovšie bojovať s KORONAVÍRUSOM

Koronavírus zle znáša mierne elektrické polia. Zobraziť galériu (2)
Koronavírus zle znáša mierne elektrické polia. (Zdroj: Wikipedia/Alexey Solodovnikov/CC BY-SA 4.0)

KASSEL - Podľa vedcov by stredne mierne až slabé elektrické impulzy mohli masívne oslabiť koronavírus alebo ho dokonca vypnúť - bez útoku na zdravé bunky v ľudskom tele.

Vedci z univerzity v Kasseli chcú proti koronavírusu bojovať elektrickými šokmi. Podľa štúdie, ktorú publikovali v časopise Nature, koronavírus môže výrazne oslabiť slabé elektrické napätie. Simulácie ukázali, že spike proteín potrebný pre vírus je citlivý na elektrické pole. To sa dá ľahko vygenerovať, hovorí riaditeľ štúdie Martin Garcia. Podľa stránky Focus to funguje pre pôvodný variant aj pre varianty ako Alfa (B.1.1.7), Beta (B.1.351) a Gama (P.1).

Predpoveď expertov o tom, ako sa skončí pandémia KORONAVÍRUSU: Bude mať dva konce

„Mierne až slabé elektrické impulzy prinútia spike proteín natrvalo zmeniť svoju štruktúru na atomárnej úrovni,“ vysvetľuje Garcia. Spike proteín sa už nemôže nadväzovať na receptor ACE2 ľudskej bunky. Väzba na tento receptor je potrebná, aby sa koronavírus mohol spojiť s membránou ľudských buniek.

Neuveriteľný nápad vedcov: Takto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Wikipedia/CC-BY 4.0)

Vzduchové filtre môžu proti vírusu bojovať

"Prekvapivo, štrukturálna zmena spike proteínu spôsobená mutáciou spôsobuje, že vírus je nákazlivejší, ale zároveň zvyšuje jeho zraniteľnosť elektrickými poľami," hovorí Garcia. Na to už postačuje elektrické pole s minimálnou silou. Elektrické napätie spôsobuje štrukturálne poškodenie spike proteínu, ale neútočí na zdravé bunky.

Obrovská rodinná tragédia: Rodičia piatich malých detí zomreli na KORONAVÍRUS

Vedci teraz predpokladajú, že tieto zistenia by mohli pomôcť vybudovať nové vzduchové filtre, ktoré budú bojovať proti vírusu. Vedci tvrdia, že existujúce vzduchové filtre je možné tiež ľahko upraviť.

Viac o téme: ElektrošokyKoronavírusFiltreSpike proteínElektrické pole
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu