Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Smutná správa z USA: Zomrel muž, ktorý nakrútil napadnutie Afroameričana Kinga policajtmi

Na archívnej snímke z 26. apríla 1997 George Holliday ukazuje na miesto, kde štyria belošskí policajti bili černošského vodiča Rodneyho Kinga v Los Angeles.
Na archívnej snímke z 26. apríla 1997 George Holliday ukazuje na miesto, kde štyria belošskí policajti bili černošského vodiča Rodneyho Kinga v Los Angeles. (Zdroj: TASR/AP Photo/E.J. Flynn, File)

LOS ANGELES - V americkom meste Los Angeles zomrel na komplikácie súvisiace s ochorením COVID-19 George Holliday, inštalatér, ktorý v roku 1991 natočil, ako štyria belošskí policajti bijú černošského vodiča Rodneyho Kinga. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na utorkové oznámenie jeho blízkeho priateľa Roberta Wollenwebera.

Holliday (61) zomrel v nedeľu v losangelskej nemocnici, kde bol hospitalizovaný vyše mesiaca. Holliday nebol zaočkovaný a v uplynulých dňoch bol napojený na pľúcny ventilátor po tom, ako dostal zápal pľúc.

Hollidaya v noci z 3. na 4. marca 1991 prebudila cestná kontrola pred jeho domom v údolí San Fernando v Los Angeles. Vyšiel von, aby to natočil svojou novou videokamerou, pričom zachytil policajtov, ako Kinga bijú a kopú, a to aj potom, čo ležal na zemi.

Kľúčový dôkaz

O rok neskôr sa jeho zrnitá, približne deväťminútová nahrávka stala kľúčovým dôkazom v súdnom procese so štyrmi policajtmi, ktorí čelili obvineniu z napadnutia a neprimeraného použitia sily. Keď došlo 29. apríla 1992 k oslobodeniu policajtov, v meste vypukli rozsiahle násilnosti. Stovky podnikov boli počas niekoľkých dní vyrabované a celé bloky domov vypálené. Pri streľbe alebo inom násilí zahynulo viac ako 60 ľudí, väčšinou v južnej časti Los Angeles.

Peniaze mu boli zbytočné

King v súvislosti s prípadom zažaloval mesto Los Angeles a v roku 1994 dostal od neho 3,8 milióna dolárov. V rozhovore pre agentúru AP v roku 2012 však povedal, že o väčšinu týchto peňazí prišiel v dôsledku zlých investícií. King sa utopil vo svojom záhradnom bazéne 17. júna 2012 vo veku 47 rokov.

Viac o téme: úmrtieGeorge HollidayRodney King
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu