Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tvrdá rana pre Putina: Súd rozhodol! Za ohavnou vraždou Litvinenka (†43) stálo Rusko

Alexander Litvinenko
Alexander Litvinenko (Zdroj: SITA)

ŠTRASBURG - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) dospel k záveru, že Rusko je zodpovedné za otravu kritika Kremľa Alexandra Litvinenka v roku 2006. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

"Súd dospel bez pochybností k záveru, že atentát spáchali páni Lugovoj a Kovtun. Plánovaná a komplexná operácia zahŕňala obstaranie smrteľného jedu... Cieľom operácie bol pán Litvinenko," píše sa v tlačovej správe ESĽP.

Alexander Litvinenko bol bývalý agent ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorý po úteku do Británie v roku 2001 dostal politický azyl a pracoval pre britskú tajnú službu MI6. Podľa televízie Sky News zomrel pomalou a "mučivou smrťou" po tom, ako ho v roku 2006 v Londýne otrávili vzácnym a veľmi silným rádioaktívnym izotopom polónia 210.

Britské vyšetrovanie v roku 2016 dospelo k záveru, že spravodajskú operáciu s cieľom usmrtiť Litvinenka pravdepodobne osobne naradil ruský prezident Vladimir Putin. Operáciu pravdepodobne riadila ruská FSB a čin vykonali ruskí občania Andrej Lugovoj a Dmitrij Kovtun. Rusko od začiatku popiera akúkoľvek účasť na Litvinenkovej smrti.

Rusko odmietlo závery ESĽP v prípade otravy Alexandra Litvinenka

Kremeľ v utorok odmietol ako "nepodložené" rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva, podľa ktorého bolo za otrávenie bývalého dôstojníka FSB Alexandra Litvinenka v roku 2006 zodpovedné Rusko. Informovala o tom agentúra Reuters.

"ESĽP má sotva právomoc alebo technologickú kapacitu na to, aby mal k dispozícii informácie o tejto záležitosti. Z tohto vyšetrovania stále nie sú žiadne výsledky a uvádzanie takýchto tvrdení je prinajmenšom nepodložené," vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na utorkové rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva. ESĽP dospel k záveru, že Rusko je zodpovedné za otravu Litvinenka.

Viac o téme: SmrťOtravaRuskoAlexander Litvinenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu