Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Čínsky gigant vyvolal paniku: Otrasy na burzách a obavy z kolapsu! Hrozí svetu nová ekonomická kríza?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Wong)

HONGKONG - Pamätáte sa ešte na krach banky Lehman Brothers v USA pred 13 rokmi, ktorý odštartoval finančnú svetovú krízu? Teraz existujú obavy, že podobné dôsledky by mohol mať kolaps čínskeho realitného giganta Evergrande, ktorý zápasí s obrovskými dlhmi. Hrozba jeho bankrotu vyvoláva nervozitu na globálnych trhoch. Záväzky spoločnosti presahujú 300 miliárd dolárov (cca 256 miliárd eur) a čínske úrady už oznámili bankám, aby neočakávali, že firma tento týždeň uhradí predpísanú splátku dlhu.

Evergrande je jedným z najväčších súkromných konglomerátov v Číne a najzadlženejším developerom na svete. Spoločnosť zbohatla počas desaťročí rýchleho rastu, keď čínske reformy otvorili ekonomiku. V ostatnom čase však zápasí s problémami pri predaji nehnuteľností. Minulý týždeň varovala, že "pokračujúce negatívne správy v médiách poškodzujú jej odbyt v septembri, a tým aj generovanie hotovosti a likviditu skupiny".

Druhý najväčší developer v Číne má záväzky vo výške viac ako 300 miliárd dolárov (256,17 miliardy eur), čo zodpovedá 2 % hrubého domáceho produktu (HDP) ázijskej krajiny. Evergrande sa snaží získať finančné prostriedky na zaplatenie pohľadávok veriteľom a dodávateľom v snahe zastaviť krízu likvidity a zabrániť svojmu kolapsu.

Čínsky gigant vyvolal paniku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Wong)

Vedenie Evergrande verí, že prekoná problémy

Čínska developerská skupina China Evergrande Group je presvedčená, že „prekoná svoje najtemnejšie obdobie“. Uviedol to v utorok v liste zamestnancom Chuej Kcha Jüan, predseda predstavenstva spoločnosti, ktorá zápasí s dlhmi. Chuej Kcha Jüan v liste vyjadril uznanie za tvrdú prácu zamestnancov a uviedol, že Evergrande bude odovzdávať realitné projekty tak, ako sa zaviazala, splní si záväzky voči kupcom  nehnuteľností, investorom, partnerom a finančným inštitúciám.

„Pevne verím, že vďaka vášmu spoločnému úsiliu a tvrdej práci Energrande prejde cez najtemnejšie obdobie, obnoví rozsiahle stavby čo najskôr a dosiahne kľúčový cieľ dodania realitných projektov podľa sľubov,“ povedal Chuej Kcha Jüan, pričom neuviedol, ako chce spoločnosť dosiahnuť tieto ciele.

Čínsky gigant vyvolal paniku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Wong)

Hrozí chaos vo svetovej ekonomike

Akcie spoločnosti kótované na burze v Hongkongu v tomto roku klesli už o 84 %. Riziko nesplatenia jej dlhov vyvolalo znepokojenie na globálnych finančných trhoch, keďže investori sa obávajú, že sa „nákaza“ rozšíri na čínsku ekonomiku a môže spôsobiť chaos aj vo svetovej ekonomike.

Hodnota akcií Evergrande klesla v pondelok do 9.40 h SELČ  o 12,2 % po predchádzajúcom páde o 19 % na najnižšiu úroveň od mája 2010. „Akcie budú naďalej klesať, pretože zatiaľ neexistuje riešenie, ktoré by spoločnosti pomohlo zmierniť stres z likvidity a stále existuje množstvo nejasností o tom, čo urobí v prípade reštrukturalizácie,“ povedal Kington Lin, riaditeľ odboru správy majetku v Canfield Securities Limited.

Čínsky gigant vyvolal paniku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Wong)

Problémy sa prehlbujú

Evergrande má 23. septembra zaplatiť za dlhopis so splatnosťou v marci 2022 úrok 83,5 milióna dolárov. A 29. septembra ju čakajú ďalšie platby úrokov vo výške 47,5 milióna dolárov v súvislosti s dlhopismi splatnými v marci 2024. 

Na vývoj už zareagovala ratingová agentúra S&P Global Ratings, ktorá znížila hlavný úverový rating firmy a jej súčastí na stupeň CC. Podľa analytikov S&P je zrejmé, že firme došla finančná likvidita. Postup S&P Global naznačuje, že scenár úpadku firmy je prakticky istý, upozorňuje agentúra Reuters.

Politické špičky v Číne zatiaľ mlčia

Ratingová agentúra Standard & Poor's Global neočakáva, že by Peking poskytol akúkoľvek priamu podporu China Evergrande Group, ktorej hrozí, že nezaplatí včas úroky z dlhopisov, ktorých splatnosť sa blíži. S&P sa domnieva, že Peking zasiahne až vtedy, keď sa „nákaza“ začne šíriť a problémy Evergrande sa „prelejú“ na ďalších veľkých developerov, čo predstavuje systémové riziko pre čínsku ekonomiku.

Panika na hogkonskej burze, magnát prišiel o miliardu

Šéf šanghajskej developerskej spoločnosti Sinic Čang Jüan-lin prišiel v pondelok o viac ako 1 miliardu dolárov, pretože obavy z možného kolapsu realitného giganta Evergrande vyvolali na hongkonskej burze paniku.

Sinic Holdings Group bola nútená zastaviť v pondelok obchodovanie so svojimi akciami po tom, ako sa ich cena prepadla o 87 %. Čisté imanie predsedu predstavenstva tak kleslo z 1,3 miliardy dolárov (1,1 miliardy eur) na 250,7 milióna dolárov.

Čang Jüan-lin bol pritom len v tomto roku zaradený na zoznam miliardárov časopisu Forbes. Zarobil na apartmánoch vo výškových budovách, čo je teraz veľmi zraniteľný segment trhu, pretože možný kolaps realitného giganta China Evergrande vyvoláva paniku.

Viac o téme: BurzaKolapsČínaEvergrandeRealitný gigant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu