Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V ukrajinskom meste nacisti postrieľali 28-tisíc Židov: Hrozné zistenie o dva roky neskôr!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

VINNYCJA/PRAHA - Vyvražďovanie židovských komunít bolo počas druhej svetovej vojny hlavnou úlohou nacistických jednotiek nazývaných Einsatzgruppen. Ich najväčším jednotlivým masakrom bola poprava viac ako 33-tisíc kyjevských Židov v Babom Jare koncom septembra 1941. Krátko predtým, 22. septembra 1941, ich príslušníci tiež postrieľali približne 28-tisíc Židov z ukrajinského mesta Vinnycja. O dva roky neskôr vyšlo najavo, že v tom istom meste uskutočnili v rokoch 1937 a 1938 už sovietske jednotky tajnej polície masovú popravu Ukrajincov.

KVÍZ Pred 82 rokmi vypukla druhá svetová vojna: Týchto 20 otázok preverí vaše znalosti!

Nacistické mobilné vraždiace jednotky Einsatzgruppen nasledovali nemeckú armádu v dobývaných oblastiach východnej Európy a vykonávali vražedné operácie od Pobaltia až k Čiernemu moru. Terčom ich likvidácie boli predovšetkým Židia, ale aj ďalšie skupiny obyvateľstva, najmä Rómovia a komunisti. Odhaduje sa, že celkovo tieto jednotky s pomocou miestnych milícií a v koordinácii s armádou vyvraždili zhruba 1,25 milióna Židov a státisíce ďalších občanov Sovietskeho zväzu.

Od novembra 1941 začali Einsatzgruppen využívať nový spôsob vraždenia - mobilné plynové komory, v ktorých boli obete zabíjané výfukovým plynom. Táto metóda sa pre Einsatzgruppen vraj veľmi "neosvedčila", pretože bola pomalá a podľa veliteľa skupiny D Otta Ohlendorfa tiež nepopulárna, pretože "vykladanie splynovaných mŕtvol znamenalo pre príslušníkov kománd zbytočné duševné vypätie". Na jeseň 1941 sa tak začalo s výstavbou vyhladzovacích táborov (prvý koncentračný tábor, vtedy len pre politicky nepohodlných Nemcov, bol založený už v marci 1933 v Dachau).

Do prevádzky bol zo šiestich takýchto zariadení prvý uvedený v decembri 1941 tábor v Chelmne, na jar 1942 sa otvorili vyhladzovacie tábory "akcie Reinhard" Belzec, Sobibor a Treblinka. Ďalšie dva (Osvienčim a Majdanek) boli na vyhladzovacie tábory prerobené. Všetky sa nachádzali na území dnešného Poľska. Najviac ľudí (asi 1,5 milióna) zahynulo v plynových komorách v Osvienčime. Na vraždenie sa najprv používal kysličník uhoľnatý, experimenty s plynom cyklón B (čo je forma kyseliny kyanovodíkovej) sa začali v Osvienčime v septembri 1941 na stovkách sovietskych zajatcov a ďalších väzňoch.

Viac o téme: PopravaHolokaustDruhá svetová vojnaNacistiUkrajinaŽidiaVinnycjaEinsatzgruppen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu