Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Po výbuchu sopky na španielskom ostrove La Palma zaznamenali 15 zemetrasení

Na sopke sa vytvorili dve sopečné trhliny a osem otvorov, cez ktoré unikala láva. Zobraziť galériu (5)
Na sopke sa vytvorili dve sopečné trhliny a osem otvorov, cez ktoré unikala láva. (Zdroj: SITA/AP/Jonathan Rodriguez)

MADRID - Seizmická aktivita na ostrove La Palma po nedeľňajšom výbuchu sopky La Cumbre Vieja pokračuje a v oblasti odvtedy zaznamenali 15 zemetrasení. Informoval o tom v pondelok ráno na svojej webovej stránke denník El Mundo.

Magnitúda týchto otrasov bola menšia ako 3,0, uviedol španielsky Národný geografický inštitút (IGN). Erupcia sopky sa začala v nedeľu popoludní v oblasti Cabeza de Vaca na ostrove La Palma, ktorý je súčasťou Kanárskych ostrovov. Na sopke sa podľa úradu pre civilnú ochranu (PEVOLCA) vytvorili dve sopečné trhliny a osem otvorov, cez ktoré unikala láva.

Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok na ostrove La Palma navštívi postihnuté oblasti. Premiér zrušil svoj pondelňajší program vrátane účasti na 76. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku, píše El Mundo s odvolaním sa na zdroje z prostredia vlády.

Sánchez má spolu s ministrom vnútra Fernandom Grandem-Marlaskom navštíviť aj stredisko, kde sa zhromažďujú osoby evakuované v dôsledku erupcie. Úrady z oblastí v okolí sopky evakuovali približne 5000 ľudí, napísala agentúra AFP.

Predseda vlády španielskeho autonómneho spoločenstva Kanárske ostrovy Ángel Víctor Torres povedal, že sopka môže obsahovať 17 až 20 miliónov kubických metrov magmy. Aktivita sopky bude podľa jeho vyjadrení pokračovať.

Láva zo sopky na Kanárskych ostrovoch zničila približne 100 domov

Príval lávy zničil približne 100 domov na španielskom ostrove La Palma. Stalo sa tak deň po tom, ako tam vybuchla sopka La Cumbre Vieja, čo prinútilo tisíce miestnych obyvateľov opustiť svoje domovy. Oznámili to v pondelok tamojšie úrady, o ktorých vyhlásení informovala tlačová agentúra AFP.

"Práve teraz sme evakuovali 5000 ľudí. Zhruba 100 domov je zničených," uviedla členka miestnej mestskej rady zodpovedná za verejnú bezpečnosť Lorena Hernándezová Labradorová.

Viac o téme: SopkaŠpanielskoLa Cumbre Vieja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu