Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zákaz letu po dvoch tragických pádoch: Bývalý testovací pilot Boeingu ťahal úrady za nos, hrozí mu žaloba

Trosky lietadla, ktoré sa zrútilo v Etiópii. Zobraziť galériu (3)
Trosky lietadla, ktoré sa zrútilo v Etiópii. (Zdroj: TASR/ AP Photo/Mulugeta Ayene)

CHICAGO - Bývalý testovací pilot amerického výrobcu lietadiel Boeing čelí obvineniu v súvislosti s dvoma haváriami lietadiel Boeing 737 MAX. Bývalý hlavný technický pilot Mark Forkner je podozrivý, že v procese schvaľovania lietadla 737 MAX oklamal americkú federálnu správu letectva FAA. Akcionári chcú tiež žalovať predstavenstvo spoločnosti Boeing, ktoré ignorovalo varovania týkajúce sa bezpečnostného systému.

737 MAX bol zaregistrovaný v marci 2017. Forkner bol priamym kontaktom medzi výrobcom lietadla a FAA. Podľa dokumentov zverejnených na začiatku roka 2020 sa chválil tým, že môže oklamať svojich kolegov z FAA, aby získal certifikáciu pre stabilizačný systém MCAS špeciálne vyvinutý pre Boeing 737 MAX, píše Wall Street Journal. Podľa informácií denníka teraz hrozí bývalému testovaciemu pilotovi amerického výrobcu lietadiel Boeing obžaloba.

Letuška zodpovedala ľuďom tri najčastejšie otázky: Keď začujete hluk na hoteli, TOTO radšej nerobte!

Pri dvoch nehodách v rokoch 2018 a 2019 zahynulo 346 ľudí

V októbri 2018 a v marci 2019 havarovali v Indonézii a Etiópii dva stroje tohto typu, pričom zahynulo celkovo 346 ľudí. V oboch prípadoch MCAS odosielal nesprávne údaje. V marci 2019 bol na predchádzajúci bestseller spoločnosti Boeing uvalený celosvetový zákaz letov, ktorý bol zrušený až na konci roku 2020 po revízii systému.

Zákaz letu po dvoch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Ted S. Warren)

Žaloba zatiaľ nie je potvrdená

Americké ministerstvo spravodlivosti pôvodne hrozbu žaloby na Forknera nepotvrdilo. Na otázky nereagoval ani právnik bývalého pilota Boeingu. V správe sa neuvádza, na ktorom súde bude bývalý pilot obžalovaný.

Zákaz letu po dvoch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Ted S. Warren)

Ignorovalo predstavenstva spoločnosti Boeing varovania?

Boeing priznal zodpovednosť za havárie začiatkom tohto roka a prijal miliardovú pokutu na odvrátenie trestného stíhania. Spoločnosť súhlasila so zaplatením pokuty a náhradou škody vo výške 2,5 miliardy dolárov (asi 2,13 miliardy eur). Minulý týždeň americký sudca pripustil ďalšiu žalobu na spoločnosť. Akcionári žalujú predstavenstvo spoločnosti Boeing za ignorovanie upozornení na bezpečnostný systém po prvej havárii.

Viac o téme: HaváriaVyšetrovanieSprávaFAABoeing 737 MaxMCASTestovací pilot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu