Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Očkovanie nebude povinné, mimoriadny stav sa predĺži do konca roka, tvrdí Orbán

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

BUDAPEŠŤ - V Maďarsku určite vypukne aj štvrtá vlna koronavírusovej pandémie, jej priebeh bude záležať na tom, koľko ľudí sa nechá zaočkovať. Uviedol to v piatok maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý zdôraznil, že jeho vláda nezavedie povinné očkovanie proti covidu.

Kabinet podľa jeho slov predĺži aktuálnu epidemiologickú pohotovosť a súčasne aj stav zdravotnej núdze až do konca tohto roka. Orbánove vyjadrenia zazneli v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.

Premiér poznamenal, že riešenie štvrtej vlny pandémie nevidí v nosení rúšok, od ktorých ale nechce nikoho odhovárať. Obyvateľov Maďarska vyzval, aby sa dali zaočkovať vakcínou proti ochoreniu COVID-19.

Maďarská vláda 17. júna predĺžila o ďalší polrok epidemiologickú pohotovosť a stav zdravotnej núdze, ktoré boli vyhlásené ešte vlani.

V uplynulých 24 hodinách potvrdili v tejto krajine 479 prípadov nákazy novým koronavírusom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších päť pacientov. Aktuálne je tam nakazených 7259 osôb. Počet zaočkovaných prekročil 5,8 milióna, dve dávky vakcíny proti covidu dostalo takmer 5,6 milióna a tretiu dávku podali 590.000 ľuďom.

Rodičia testovali deti a odhalili šírenie nákazy

V maďarskej obci Pilisborosjenő v Peštianskej župe museli zatvoriť základnú školu po tom, čo rodičia testovali deti a zistili šírenie nového druhu koronavírusu. Podľa spravodajského servera 24.hu je snahou vlády udržať na školách prezenčné vzdelávanie, avšak v danej situácii to nie je celkom možné.

Členka republikovej rady Demokratických odborov pedagógov (PDSZ) Erszébet Nagyová v rozhovore pre komerčnú televíziu ATV povedala, že o prípade v Pilisborosjenő sa dozvedela od rodičov, odbory neboli o ňom informované zo žiadnych oficiálnych zdrojov. Dodala, že na uvedenej škole zostali funkčné iba dve triedy. Podľa dostupných informácií sa infekcia začala šíriť zrejme medzi žiakmi prvej triedy.

Nagyová podotkla, že z dôvodu covidovej situácie nariaďujú nútené prázdniny na čoraz viacerých školách. Podľa jej slov niet väčšej obce či mesta, z ktorých by nehlásili, že museli poslať triedy do karantény.

Viac o téme: OčkovaniePandémiaViktor OrbánKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu