Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Vo Francúzsku to berú vážne: Nezaočkovali sa! Tisíce zdravotníkov suspendovali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PARÍŽ - Približne 3000 francúzskych zdravotníkov sa zatiaľ ocitlo na neplatenej dovolenke, pretože sa nenechali do stredy 15. septembra zaočkovať proti covidu-19. Uviedla to dnes agentúra AFP s odvolaním sa na francúzskeho ministra zdravotníctva Oliviera Vérana.

Šokujúci trend medzi mladými: Odborníci sú zdesení! Toto je poriadny hazard s KORONAVÍRUSOM

Zdravotníci, opatrovatelia v domovoch pre seniorov a hasiči sa musia od stredy preukázať aspoň jednou dávkou proticovidovej vakcíny. Povinnosť sa týka asi 2,7 milióna pracovníkov. Ak sa nepreukážu platným dokumentom o očkovaní, "nemôžu dlhšie vykonávať svoju činnosť". Na základe rozhodnutia najvyššieho súdu ale nemôžu byť priamo prepustení. Agentúra AP v stredu uviedla, že očkovať sa zatiaľ nenechalo asi 300-tisíc zdravotníkov, hasičov a opatrovateľov. Tí, ktorí sa chcú očkovať v nasledujúcich dňoch a využijú na to svoje voľno, môžu v práci pokračovať.

V stredu suspendovali asi 3000 zdravotníkov a niekoľko desiatok ich podalo výpoveď, povedal dnes Vérano stanici RTL. Dodal, že "veľa zo suspendovaných sa rozhodlo, že sa nechajú zaočkovať, keď vidia, že očkovacia povinnosť je realitou". Medzi suspendovanými je podľa neho len minimum lekárov.

Minister verejnosť uistil, že opatrenia nijako nenarušia poskytovanú zdravotnú starostlivosť. Podľa denníka Nice Matin suspendovali v jednej z nemocníc v juhofrancúzskom Nice takmer 450 zdravotníkov.

Muž drží na protest hladovku

Agentúra Reuters dnes informovala o dôstojníkovi požiarnej bezpečnosti pri verejnom zdravotníckom systéme v Nice, ktorý na protest proti opatreniam začal hladovku. Thierry Paysant uviedol, že nenamieta nič proti očkovaniu ako takému, ale vadí mu, že ľudia sú doň nútení pod vyhrážkou straty zamestnania. Dúfa, že svojím činom rozprúdi verejnú diskusiu. S ľuďmi, ktorí sú proti nariadeniu, sa podľa neho zaobchádza ako s priaznivcami konšpiračných teórií a ich názor sa neberie do úvahy.

Ľudia protestujú proti zavedeniu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/Michel Euler))

Kabinet prezidenta Emmanuela Macrona opatrenie zaviedol spolu s povinnosťou zdravotníckych pasov, ktorými sa ľudia musia preukazovať pri vstupe do voľnočasových a kultúrnych miest. Vláda chce zamedziť jesennej vlne koronavírusových infekcií a urýchliť očkovaciu kampaň.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaZdravotníciFrancúzskoKoronavírusNeplatená dovolenka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu