Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Obrovská tragédia v Česku: Dvaja hasiči zahynuli pri výbuchu plynu, ďalší bojujú o život

Výbuch plynu si vyžiadal dva životy hasičov Zobraziť galériu (4)
Výbuch plynu si vyžiadal dva životy hasičov (Zdroj: Facebook/HZS Zlínského kraje)

KORYČANY - Stredajší výbuch rodinného domu v českom meste Koryčany v okrese Kroměříž má už dve obete, v oboch prípadoch ide o dobrovoľných hasičov. Pre Českú televíziu (ČT) to uviedol hajtman Zlínskeho kraja Radim Holiš.

Ďalší dvaja dobrovoľní hasiči utrpeli ťažké zranenia. Záchranná služba odviezla do nemocníc aj dvojicu civilistov. Okolie miesta je uzavreté pre všetku dopravu. Podľa hasičov v dome vybuchol plyn. Podľa generálneho riaditeľa hasičov Vladimíra Vlčka nie sú indície, že by pod troskami ešte niekto bol.

Výbuch plynu si vyžiadal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/HZS Zlínského kraje)

Okamžitý výbuch

Dobrovoľní hasiči z mesta Koryčany vyrážali do domu na základe oznámenia o úniku plynu. "Šesť mužov sa vypravilo na miesto a došlo bohužiaľ k výbuchu. Môžem potvrdiť, že dve osoby, ktoré boli nájdené bez známok života, boli z radov dobrovoľných hasičov. Ďalší dvaja sú zranení, dvaja vyviazli bez zranení. Vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým pozostalým," povedal hajtman.

Výbuch plynu si vyžiadal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/HZS Zlínského kraje)

Na mieste pred 17. hodinou zasahovalo stále niekoľko desiatok hasičov, krízoví interventi a policajný psychológ. Dostať sa priamo k miestu nie je možné, rovnako ako do samotného mesta, kam policajti nepúšťajú nikoho, kto sa nepreukáže trvalým bydliskom. Prehľadávať sa budú všetky trosky, zásah by mal pokračovať celú noc.

Zásah od včerajšieho popoludnia

Dom explodoval približne o jednej hodine popoludní. "Došlo k výbuchu domu. Na mieste zasahujú všetky zložky záchranného systému," oznámila polícia. Na miesto dorazilo väčšie množstvo hasičov a tiež špeciálne tímy USAR, ktoré sú určené na vyslobodzovanie zasypaných osôb. Kvôli zásahu vzlietli aj tri vrtuľníky.

Výbuch plynu si vyžiadal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/HZS Zlínského kraje)

Úmrtia hasičov pri zásahoch nie sú v Česku časté. Hasičské štatistiky uvádzajú, že od roku 1990 do konca minulého roka zahynulo v službe 37 hasičov, z toho 19 dobrovoľných. Pre hasičov boli v uplynulých 30 rokoch najtragickejšími roky 1992 a 2002, keď pri zásahoch zahynulo šesť, respektíve päť ich kolegov. Naposledy zahynuli dvaja hasiči pri rôznych zásahoch v roku 2019.

Viac o téme: NehodaPlynDomVýbuchHasičiKoryčany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu