Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Zrážka vlakov v Česku: Traja mŕtvi, zranené sú desiatky ľudí!

Zrážka dvoch vlakov v Česku Zobraziť galériu (12)
Zrážka dvoch vlakov v Česku (Zdroj: HZS Plzenského kraje)

DOMAŽLICE - Zrážka dvoch vlakov v západočeskej obci Milavče v Plzenskom kraji, ku ktorej došlo v stredu ráno krátko po 08.00 h, si vyžiadala desiatky zranených. Informoval o tom na Twitteri spravodajský portál ČT24. Zatiaľ zaznamenali aj tri obete tragédie. Ide o oboch rušňovodičov, ktorí náraz neprežili a cestujúcu z regionálneho vlaku.

Pri obci Milavče medzi stanicami Domažlice a Blížejov sa dnes zrazili dva vlaky. Traja ľudia zomreli, ďalších päť je vo vážnom stave a piati majú stredne ťažké zranenia. Desiatky ľahko zranených sú mimo ohrozenia života - sú pomliaždení, pobití, poškrabaní, povedala ČTK hovorkyňa krajskej záchrannej služby Mária Svobodová.

MIMORIADNE Zrážka vlakov v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: HZS Plzenského kraje)

Podľa nej celkovo ošetrili 67 ľudí, ktorí potrebovali základné ošetrenie. Ďalších zhruba 20 ľahko zranených neposlúchlo, aby počkali na mieste a odišlo. Môže sa však stať, že sa im popoludní priťaží a navštívia nemocnicu.

MIMORIADNE Zrážka vlakov v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: HZS Plzenského kraje)

"Za záchrannú službu zasahujú štyri vrtuľníky - pražský, hradecký, z Plzne-Líní a juhočeský. Máme tam päť vozidiel pre likvidáciu hromadného postihnutia osôb, sú tam materiály, lieky a ďalšie pomôcky," uviedla dopoludnia Svobodová. Ďalej zasahovalo päť áut rýchlej záchrannej pomoci, dvaja lekári z oblasti, lekári z vrtuľníka. Pomáhali Juhočesi s dvomi záchrannými vozidlami a desať sanitiek vyslali tiež Nemci. Zložky integrovanej záchrannej služby si miesto nehody rozdelili na dva úseky, kde spoločne zasahovali desiatky záchranárov, povedal hovorca krajských hasičov Petr Poncar.

Poncar uviedol, že pri nehode bolo 12 jednotiek profesionálov i dobrovoľníkov, teda zhruba 60 hasičov vrátane železničných. "Všetci cestujúci už sú evakuovaní z vagónov. Tí, čo boli zranení ľahko alebo vôbec, tak boli transportovaní do miestneho kultúrneho strediska (Milavče) a zvyšok odviezli vrtuľníky a sanitky. Na mieste je posttraumatický intervenčný tím a idú tam aj policajní psychológovia a budeme zriaďovať informačnú linku," uviedol Poncar. Zásah je v podstate ukončený.

MIMORIADNE Zrážka vlakov v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Polícia ČR)

Najvážnejšie zranení boli prevezení do pražských nemocníc v Motole a Střešoviciach a do plzenskej fakultnej nemocnice. Domažlická nemocnica, ktorá prijíma zranených, zrušila všetky na dnes plánované operácie a uvoľnila niekoľko lôžok, ak by bolo potrebné hospitalizovať väčší počet ranených.

MIMORIADNE Zrážka vlakov v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Polícia ČR)

Chyba rušňovodiča?

Podľa železničiarov išlo o zrážku vlaku Západný expres, ktorý išiel z Mníchova do Prahy, s osobným vlakom RegioShark, idúcim z Plzne do Domažlíc. Podľa českého ministra dopravy jeden z vlakov prešiel návestidlo v polohe Stoj.

"S najväčšou pravdepodobnosťou mal vlak expres stáť na návestidle Stoj a nestál, prešiel ho a zrazil sa s osobným vlakom," uviedol pre idnes.cz minister Karel Havlíček, ktorý už prišiel na miesto tragédie.

MIMORIADNE Zrážka vlakov v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Polícia ČR)

Za nešťastím je tak podľa prvotných informácií chyba rušňovodiča. "Všetka technika bola v prevádzke, ľudskému zlyhaniu sa nedá úplne zabrániť," dodal Havlíček na otázku, ako to, že po minuloročnom tragickom roku sa na českých železniciach opäť stala ďalšia typovo rovnaká nehoda.

MIMORIADNE Zrážka vlakov v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: HZS Plzenského kraje)

Prerušená doprava

Podľa ČT24 bude doprava medzi stanicami Domažlice a Blížejov prerušená pravdepodobne do piatka večera. České dráhy zaviedli náhradnú autobusovú dopravu.

MIMORIADNE Zrážka vlakov v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: HZS Plzenského kraje)

V Česku ide o najväčšiu železničnú nehodu od minulého leta, kedy si desiatky zranených vyžiadala čelná zrážka dvoch osobných vlakov na jednokoľajovej trati pri obci Pernink na Karlovarsku. Tam 7. júla zahynuli dvaja ľudia a ďalších 24 bolo zranených.

Nehoda sa už vyšetruje

Český premiér Andrej Babiš (ANO) k vlakovému nešťastiu uviedol, že je v kontakte s novým generálnym riaditeľom Hasičského záchranného zboru ČR Vladimírom Vlčkom, ktorý je na mieste. "Bohužiaľ sú tam aj nejakí mŕtvi, čo ma samozrejme veľmi mrzí a tiež chcem vyjadriť sústrasť všetkým pozostalým. Teraz ide o záchranu ľudí, je tam plno zranených. Musí sa to samozrejme vyšetriť," povedal novinárom.

Nehodu vyšetruje železničná inšpekcia, škody pôjdu do desiatok miliónov korún. Havária sa stala na jednokoľajovom úseku, pred ktorým sa vlaky mali minúť. Predbežné závery by inšpekcia mohla mať v závere dnešného dňa. Kompletné vyšetrovanie však potrvá niekoľko mesiacov.

MIMORIADNE Zrážka vlakov v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: HZS Plzenského kraje)

Sústrasť vyjadrila aj Zuzana Čaputová

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu zaslala sústrastný telegram českému prezidentovi Milošovi Zemanovi v súvislosti s nehodou vlakov v Plzenskom kraji, ktorá si vyžiadala obete na životoch a desiatky zranených. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. "Prezidentka v telegrame vyjadrila v mene občanov Slovenskej republiky úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí a zraneným zaželala skoré uzdravenie," priblížil hovorca.

Viac o téme: VlakČeskoZrážka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu