Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Nová zmluva s EÚ: Pfizer a Moderna zvýšili ceny svojich vakcín, toto sú dôvody!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/dpa, dpa-Bildfunk)

BRUSEL - Farmaceutické spoločnosti Pfizer a Moderna v posledných zmluvách s EÚ navýšili ceny za vakcíny proti covidu-19. V prípade Pfizeru je vyššia zhruba o štvrtinu, Moderna je drahšia asi o desať percent. Napísal to v nedeľu server Financial Times (FT), ktorý získal k častiam dohody prístup a podľa ktorého si firmy vyjednali zvýšenie cien kvôli obavám z vedľajších účinkov iných očkovacích látok a diskusiám o potrebe ďalších posilňovacích dávok pre už plne naočkovaných ľudí. Pfizer a Moderna obsah svojich zmlúv nekomentujú.

KORONAVÍRUS Nečakaný vedlajší účinok tela na jednu z vakcín: Zväčšuje prsia, má to však háčik!

Firmy Pfizer a Moderna tento rok podľa FT zarobia na proticovidových vakcínach desiatky miliárd dolárov, mnohé krajiny s nimi totiž budú chcieť uzatvoriť nové zmluvy, okrem iného kvôli šíreniu nákazlivejšieho variantu koronavírusu zvaného delta.

Dohody s novými cenami podľa FT Pfizer a Moderna vyjednali s EÚ po tretej fáze klinických testov oboch látok, ktoré ukázali, že sú preparáty založené na novej technológii takzvanej mediátorovej RNA (mRNA) účinnejšie, než konkurenčné produkty firiem AstraZeneca či Johnson & Johnson, ktoré používajú už zavedené technológie.

KORONAVÍRUS Nová zmluva s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ted S. Warren, File)

Nová cena za dávku vakcíny firmy Pfizer, vyvinutej spoločne so spoločnosťou BioNTech, je 19,50 eur, zatiaľ čo v predchádzajúcich dohodách predstavovala 15,50 eur. Moderna si v poslednej dohode s EÚ povedala za jednu dávku 25,50 dolára (21,5 eur), predtým pritom chcela 22,60 dolára (19 eur). Podľa jedného z činiteľov EÚ si pritom chcela Moderna účtovať za dávku 28,5 dolára (24 eur), avšak nakoniec zľavila, pretože sa zväčšil objem objednávky.

Podľa zdroja FT z Európskej únie využili firmy pri rokovaniach svoje pozície na trhu a použili "klasickú rétoriku farmaceutických spoločností: Vakcíny fungujú, tak zvýšili ich 'hodnotu'".

Vakcína proti koronavírusu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Oded Balilty)

Snaha zabezpečiť zásoby vakcín

Európska komisia a jednotlivé členské krajiny na nové ceny pristúpili, pretože si chceli zabezpečiť už overené zásoby vakcín z európskych výrobných závodov. Vyjednávanie zmlúv sa totiž odohrávalo vo chvíli, keď panovala neistota ohľadom budúcnosti európskej očkovacej kampane pre obavy z možných vedľajších účinkov preparátov firiem AstraZeneca a Johnson & Johnson a problémom s ich dodávkami.

Brusel vtedy tiež čelil útokom niektorých krajín na čele s Rakúskom, že nerozdeľuje vakcíny rovnomerne medzi štátmi EÚ, ako bolo dohodnuté.

KORONAVÍRUS Nová zmluva s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein, Virginia Mayo)

Bohaté štáty platia viac

Pfizer ponúka svoje vakcíny po svete za rôzne ceny, stredne rozvinuté krajiny napríklad platia za dávku asi polovicu toho, čo bohaté štáty v Európe a Severnej Amerike. Najmenej rozvinuté krajiny hradia firme len náklady. Podľa FT Pfizer ceny plošne navýši vo chvíli, keď sa podarí pandémiu covidu-19 prekonať.

Podľa konzultačnej firmy Airfinity tento rok Pfizer na vakcínach utŕži dohromady 56 miliárd dolárov (47 miliárd eur), zatiaľ čo Moderna asi 30 miliárd dolárov (25,3 miliárd eur). Preparáty oboch výrobcov pritom zaujímajú na trhu stále dominantnejšiu pozíciu a rozdiely medzi ich príjmami a zárobkom konkurenčných spoločností sa tak zrejme budú zväčšovať.

KORONAVÍRUS Nová zmluva s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/ AP)

Preočkovanie obyvateľov EÚ

Európska komisia si u Pfizeru rezervovala právo na objednanie ďalších až 1,8 miliardy dávok, aby bola pripravená na možnosť, že bude potrebné obyvateľov EÚ preočkovať kvôli výskytu nových a nebezpečnejších variantov koronavírusu.

EK v utorok vyhlásila, že zrejme splní svoj cieľ plne naočkovať 70 percent dospelej populácie EÚ do konca leta. V máji uviedla, že do konca septembra zrejme dostane viac než miliardu dávok vakcín celkom od štyroch výrobcov.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaZmluvaKoronavírusPfizerModerna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu