Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Veľký protest proti KORONAopatreniam v Berlíne: Potýčky s políciou, 600 zadržaných

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/Fabian Sommer/dpa via AP)

BERLÍN - Tisíce ľudí sa v nedeľu vzopreli úradnému zákazu a zamierili do ulíc Berlína, aby vyjadrili nespokojnosť s protikoronavírusovými opatreniami nemeckej vlády. Na niektorých miestach sa demonštranti stretli s policajtmi. Polícia takmer 600 demonštrantov zadržala, napísala agentúra DPA.

Odborník o víkendových protestoch: Politici ľudí rozmaznali, inšpiráciu si mohli vziať aj z amerického Kapitolu

VIDEO Veľký protest proti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Fabian Sommer/dpa via AP)

Nemecké úrady v piatok zakázali konanie 13 demonštrácií, ktoré organizátori zvolali na uplynulý víkend. Na jednu z akcií sa podľa organizátorov vopred zaregistrovalo 22 500 ľudí, ďalší pochod chystaný na nedeľu mal pritiahnuť 3500 osôb. Úrady zákaz zdôvodnili tým, že na podobných akciách je vysoké riziko nákazy koronavírusom, aj preto, že ich účastníci spravidla nenosia rúška a nedodržiavajú ani ďalšie opatrenia.

Časť demonštrantov ale zákaz neposlúchla a začala sa od včerajšieho dopoludnia zhromažďovať na rôznych miestach metropoly. Niektorí z demonštrantov niesli transparenty s nápismi "Slobodu" a "Nie koronavírusovej diktatúre", ďalší mali vlajky, píšťalky či bubny. Berlínska polícia v uliciach rozmiestnila viac ako 2000 svojich príslušníkov a nad mestom prelietavali vrtuľníky. Popoludní sa začali davy nespokojencov zväčšovať a opakovane napádali policajtov, ktorí sa snažili zmeniť smer ich pochodu, uviedla polícia na twitteri.

VIDEO Veľký protest proti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Fabian Sommer/dpa via AP)

Policajti použili fyzickú silu

"Pokúsili sa preraziť policajné kordóny. Policajti proti nim museli použiť slzný plyn, obušky a fyzickú silu," konštatovala polícia na twitteri. Pri Víťaznom stĺpe použili policajti tiež vodné delá, napísala agentúra DPA. Podľa nej sa protestných akcií zúčastnilo okolo 5000 ľudí.

Nemecko rad opatrení určených na zamedzenie šírenia koronavírusu v máji uvoľnilo. Pri mnohých aktivitách, vrátane návštevy vnútorných priestorov reštaurácií či pobyte v hoteli, je však potrebné predložiť potvrdenie, že je dotyčný plne zaočkovaný alebo sa v poslednom čase zotavil z covidu alebo má negatívny výsledok testu na koronavírus.

Demonštrácie sú aj inde v Európe

Podobné protesty ako v Berlíne sú v poslednom čase aj v iných európskych krajinách. V sobotu sa v Paríži a rade ďalších francúzskych miest konali demonštrácie odporcov takzvaných covidových pasov, ktorými sa bude od 9. augusta nutné preukázať pred vstupom na väčšinu verejných miest. Podľa ministerstva vnútra vyšlo do ulíc vyše 200-tisíc ľudí, čo je viac ako predchádzajúce dve protestné soboty. V Paríži sa časť demonštrantov stretla s políciou. V talianskych mestách minulý víkend demonštrovalo okolo 80-tisíc ľudí.

Zákaz demonštrácií v Berlíne

Predstavitelia nemeckej metropoly Berlín zakázali tri demonštrácie proti epidemiologickým obmedzeniam naplánované na pondelok po tom, čo došlo na obdobných víkendových protestoch k násilnostiam. Oznámila to v pondelok berlínska polícia, informuje agentúra DPA.

Zákaz sa týka dvoch plánovaných pochodov pozdĺž Ulice 17. júna vedúcej popri parku Tiergarten s mottom "Rok slobody a mieru", na ktorom sa malo podľa organizátorov zúčastniť až 10-tisíc ľudí a tiež zhromaždenia na námestí Potsdamer Platz s heslom "Slobodný život, slobodná láska", kde sa očakávala účasť 1000 osôb.

Smrť demonštranta

V nedeľu zomrel po prevoze do nemocnice 49-ročný demonštrant, ktorý skolaboval počas toho, ako si policajti zapisovali jeho údaje. Muž sa sťažoval na pálenie v ramene a na hrudi. Následne mu podali prvú pomoc a privolali záchranku. V pondelok má byť vykonaná pitva, ktorá určí príčinu jeho smrti. Vyšetrovanie tohto prípadu prevzala štátna prokuratúra.

Viac o téme: ProtestBerlínKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu