Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šok vo vesmíre: NASA stratila na hodinu kontrolu nad vesmírnou stanicou ISS

Modul Nauka sa blíži k vesmírnej stanici ISS. Zobraziť galériu (3)
Modul Nauka sa blíži k vesmírnej stanici ISS. (Zdroj: SITA (NASA via AP))

WASHINGTON - Pri dokovaní ruského výskumného modulu „Nauka“ k vesmírnej stanici ISS došlo vo štvrtok k nie celkom bezpečnému incidentu. Pretože motory modulu sa spustili „náhodne a neočakávane“, ISS bola posunutá o 45 stupňov mimo svoju normálnu trajektóriu. Výsledkom bolo, že NASA stratila na takmer hodinu kontrolu nad polohou stanice vo vesmíre a na jedenásť minút bol prerušený aj kontakt s posádkou.

Americká vesmírna agentúra NASA vo štvrtok prostredníctvom Twitteru oznámila, že sa ISS podarilo vrátiť na svoju pravidelnú dráhu letu pomocou núdzovej operácie. Posádka nikdy nebola v ohrození a Medzinárodná vesmírna stanica a všetky systémy na palube fungujú normálne.

Veľké víťazstvo pre spoločnosť SpaceX: Zabezpečí vesmírnu misiu k mesiacu Jupitera

Štart vesmírnej lode Starliner odložený

Po incidente NASA oznámila, že odložila vypustenie vesmírnej lode Starliner od spoločnosti Boeing na ISS, ktoré bolo plánované na piatok, na neurčité obdobie. Bezpilotný skúšobný let má za cieľ vytvoriť základ pre budúcich astronautov, aby mohli byť prepravení na vesmírnu stanicu pomocou lode Starliner.

Šok vo vesmíre: NASA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA (Roscosmos Space Agency Press Service photo via AP))

V skutočnosti sa to malo stať už dávnejšie, ale počas prvého testu v decembri 2019 sa vesmírna loď nedostala na obežnú dráhu a na ISS, okrem iného kvôli problému s automatickým zapaľovaním motorov. Odklad „dáva tímu Medzinárodnej vesmírnej stanice čas pokračovať v testovaní nového modulu Nauka od Roscosmosu a zaistiť, aby bola stanica pripravená na príchod Starlinera,“ uvádza sa v stanovisku.

Šok vo vesmíre: NASA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA (Roscosmos Space Agency Press Service photo via AP))

Nauka ako viacúčelový modul je primárne určený na výskum. Modul, ktorý bol z Kazachstanu vypustený zhruba pred týždňom na palube nosnej rakety, má tiež slúžiť ako ubikácia posádky s vlastným systémom podpory života. Meria 13 krát 4,11 metra a váži viac ako 20 ton.

Viac o téme: VesmírVedaModulISSNauka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu