Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ničí vás KORONAKRÍZA? Odborníci zistili, čo výrazne pomáha proti nepríjemnému syndrómu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Hudba pomáha ľuďom lepšie prekonať krízy, ako je napríklad koronavírusová pandémia. Potvrdzuje to štúdia Inštitútu empirickej estetiky Maxa Plancka vo Frankfurte nad Mohanom s ľuďmi zo šiestich krajín na troch kontinentoch. Počas prvého lockdownu od apríla do mája 2020 bolo prostredníctvom online prieskumu 5000 ľudí oslovených kvôli reprezentatívnym vzorkám.

Respondenti z Nemecka, Francúzska, Veľkej Británie, Talianska, Indie a USA odpovedali na otázky, ako im pomohla hudba počas krízy. „Viac ako polovica respondentov uviedla, že pomocou hudby zvláda faktory emocionálneho a sociálneho stresu,“ uvádzajú vedci v časopise Humanities and Social Sciences Communications.

KORONAVÍRUS sa v Grécku rýchlo šíri: Najviac infikovaných je medzi obyvateľmi v tomto veku

Podľa Melanie Wald-Fuhrmannovej, riaditeľky Inštitútu Maxa Plancka, nepomáha situáciu zvládnuť samotná hudba, ale „to, ako ľudia zmenili spôsob, s akým s hudbou zaobchádzajú počas krízy“. Počúvanie hudby a tvorba hudby by v závislosti od nálady ponúkali „rôzny potenciál na vyrovnanie sa“ so stresom.

Počúvanie hudby proti depresívnej nálade

Ľudia so silnejšími negatívnymi emóciami v dôsledku pandémie používajú hudbu predovšetkým na reguláciu depresie, úzkosti a stresu. Táto stratégia sa používa najmä pri počúvaní hudby.

Ničí vás KORONAKRÍZA? Odborníci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ľudia s prevažne pozitívnou náladou, na druhej strane, používali hudbu predovšetkým ako náhradu sociálnych interakcií. Hudba im dáva pocit spolupatričnosti a komunity pri počúvaní aj tvorbe hudby. Pri tvorbe hudby môže hudba slúžiť aj ako „prostriedok sebareflexie“.

„Corona music“ ako reakcia na krízu

„Corona music“ v tomto zohrávala osobitnú úlohu - to znamená novo komponované skladby o pandémii alebo staré piesne, ktorých texty boli revidované s ohľadom na koronavírus. Záujem o tieto kúsky preto prispel k tomu, že človeku bolo riešenie krízy s hudbou užitočné. „Corona music“ ponúka príležitosť kolektívne reagovať na sociálne výzvy, a tým posilňovať odolnosť jednotlivca i komunity.

Viac o téme: HudbaDepresiaNáladaKoronavírusKoronakríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu