Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tragédia v Chorvátsku! FOTO Linkový autobus zišiel z diaľnice, hlásia desať obetí

Tragická nehoda v Chorvátsku Zobraziť galériu (3)
Tragická nehoda v Chorvátsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Luka Safundzic, SBonline)

ZÁHREB - Najmenej desať ľudí zahynulo a desiatky ďalších sa zranili pri dopravnej nehode, ku ktorej došlo v nedeľu ráno na východe Chorvátska, keď linkový autobus zišiel z diaľnice. Informovala o tom agentúra AFP.

Išlo o autobus na pravidelnej linke medzi nemeckým mestom Frankfurt nad Mohanom a kosovským hlavným mestom Priština, uviedol novinárom policajný predstaviteľ. Zranené osoby boli hospitalizované v meste Slavonski Brod, ktoré sa nachádza blízko lokality, kde došlo k nehode, informovala chorvátska polícia.

Tragédia v Chorvátsku! FOTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Luka Safundzic, SBonline)

Podľa jej veliteľa Josipa Samardžiča bolo do nemocnice prijatých 45 ľudí vrátane ôsmich, ktoré utrpeli vážne zranenia. Informácie o veku alebo národnosti cestujúcich nateraz nie sú k dispozícii. Autobus mal kosovské evidenčné značky a bolo v ňom asi 60 cestujúcich.

Tragédia v Chorvátsku! FOTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Luka Safundzic, SBonline)

Ministerstvo neeviduje medzi zranenými a obeťami Slovákov

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR neeviduje medzi zranenými a obeťami pri nehode autobusu v Chorvátsku občanov Slovenska. Uviedol to hovorca ministerstva Juraj Tomaga. "Z informácií, ktoré máme k dispozícii, nevyplýva, že by medzi obeťami či zranenými mali byť občania SR. Sme však v kontakte s miestnymi úradmi," spresnil hovorca.

Jeden z vodičov zaspal

Príčinou nedeľňajšej nehody autobusu smerujúceho z Nemecka do Kosova, pri ktorej v Chorvátsku zomrelo desať cestujúcich a 44 ďalší utrpeli zranenia, bolo, že jeden zo šoférov na okamih zaspal a vozidlo následne zišlo z diaľnice. Podľa chorvátskeho spravodajského serveru index.hr to uviedol prokurátor Slavko Pranjič s tým, že vodiča zadržali. Informovala o tom agentúra DPA.

Išlo o autobus cestovnej kancelárie Deva Tours so sídlom v kosovskom meste Gjakova, ktorá pravidelne organizuje cesty z Nemecka do Kosova či Albánska. Vo vozidle sa nachádzalo 67 pasažierov a dvaja vodiči, z ktorých jeden takisto prišiel o život. Medzi cestujúcimi bolo podľa ministra zdravotníctva Viliho Baroša aj 15 maloletých osôb.

"Sú to všetko ľudia, ktorí pracujú v Nemecku a svoju dovolenku chceli stráviť v Kosove," povedal kosovský veľvyslanec v chorvátskom hlavnom meste Záhreb Gëzim Kasapolli. Ako píše chorvátsky portál jutarnji.hr, tamojší predstavitelia sú v kontakte s rodinami zranených a obetí.

Viac o téme: NehodaAutobusObeteDiaľnicaChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu