Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Hrozivá predpoveď: O pár týždňov zasiahne Európu delta variant plnou silou!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BRUSEL - Delta variant koronavírusu, ktorý prvýkrát zaznamenali v Indii, sa podľa odhadov Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) počas leta v Európe výrazne rozšíri. Informuje o tom agentúra DPA.

AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili prítomnosť delta variantu: Infikovaný prišiel z Ruska

Riaditeľka ECDC Andrea Ammonová v stredu uviedla, že už začiatkom augusta bude variant delta tvoriť 70 percent všetkých nových prípadov infekcie koronavírusom v Európskej únii a jej pridružených krajinách Nórsku, Islande a Lichtenštajnsku. Centrum počíta s tým, že koncom augusta to už bude 90 percent.

VIDEO Na Slovensku potvrdili delta variant

Na Slovensku potvrdili delta variant, spúšťa sa registrácia na očkovanie u všeobecných lekárov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Je veľmi pravdepodobné, že variant delta bude počas leta výrazne cirkulovať," uviedla Ammonová. Platí to predovšetkým pre mladšie vekové kategórie, ktoré nepatria medzi cieľové skupiny v rámci očkovacích kampaní. Mohlo by to predstavovať riziko nakazenia zraniteľnejších skupín, ktorým hrozí ťažší priebeh ochorenia alebo smrť v prípade, že neboli zaočkované oboma dávkami vakcíny proti koronavírusu.

Variant delta je podľa dostupných vedeckých poznatkov o 40 až 60 percent nákazlivejší než britský variant alfa, uviedlo ECDC. Z predbežných údajov podľa Ammonovej vyplýva, že variantom delta sa môžu nakaziť aj ľudia, ktorí boli zatiaľ zaočkovaní iba prvou dávkou vakcíny. Dobrou správou však je, že dve dávky vakcíny predstavujú vysoké percento ochrany aj proti tomuto variantu koronavírusu i jeho následkom, preto je mimoriadne dôležité rýchle tempo vakcinačných kampaní, píše DPA.

Izrael opätovne zavádza niektoré opatrenia

Izrael opätovne zavádza niektoré opatrenia z dôvodu nárastu počtu prípadov, ktorý spôsobil delta variant koronavírusu, informovala v stredu agentúra DPA. Nosenie rúšok bude znova povinné na hraničných priechodoch, v zdravotníckych zariadeniach a na hlavnom medzinárodnom letisku. Izraelské ministerstvo zdravotníctva v stredu oznámilo, že tieto opatrenia vstupujú do platnosti okamžite.

Zaočkovaným ľuďom a tým, ktorí už ochorenie COVID-19 prekonali, oznámili, že musia absolvovať karanténu v prípade, ak prišli do kontaktu s osobou nakazenou "nebezpečným variantom" koronavírusu, píše DPA. Rodičom detí, ktoré porušia nariadenia v oblasti karantény, bude možné udeliť pokutu vo výške približne 1500 dolárov.

Izraelský premiér Naftali Bennett v utorok večer pripomenul "nové prepuknutie" koronavírusu v krajine a nariadil opätovné zvolanie krízového štábu na boj s koronavírusom. Izrael podľa ministerstva zdravotníctva v stredu už druhý deň po sebe zaznamenal viac ako 100 nových prípadov nákazy. Väčšina z nich je podľa úradov spojená s delta variantom. V Izraeli, ktorý má približne deväť miliónov obyvateľov, už prvú dávku vakcíny podali viac ako 5,5 milióna osôb a približne 5,2 milióna ľudí dostalo už obe dávky.

Experti v Česku upozornili na možné komunitné šírenie delta variantu

Český odborníci upozornili na možné komunitné šírenie delta variantu koronavírusu v krajine, informoval v stredu spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na správu Štátneho zdravotného ústavu (SZÚ). Vedúca Národného referenčného laboratória Helena Jiřincová uviedla, že variant delta sa šíri v Libereckom, Juhočeskom, Moravskosliezskom, Královohradeckom, Úsťanskom kraji, v kraji Vysočina a v Prahe. V štandardnom režimu sekvenovania však podľa nej stále dominuje variant alfa, predtým označovaný ako britský.

Na území ČR k 18. júnu podľa Jiřincovej preukázali celkovo 30 prípadov delta variantu. Krajské hygienické stanice sa podľa ministerstva zdravotníctva ČR teraz viac zamerajú na kontrolu turistov zo zahraničia.

Roman Prymula
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/ FTV Prima)

"Objavenie variantu delta s podozrením na komunitné šírenie v Libereckom a Juhočeskom kraji by malo byť znamením, že dôsledná kontrola všetkých osôb akýmkoľvek spôsobom prekračujúcich naše hranice je opodstatnená," napísala Jiřincová. Možné komunitné šírenie delta variantu pre denník Právo potvrdil i epidemiológ Roman Prymula. "Zachytili sa prípady, kde nie je jasné, kde sa dotyční nakazili," povedal. Podľa Prymulu by sa mal zaviesť prísnejší režim na letiskách, najmä v prípade príletov z oblastí, kde sa indický variant šíri.

Rusko varovalo pred "explozívnym" šírením variantu delta v krajine

Rusko varovalo v stredu pred "explozívnym" šírením delta variantu koronavírusu v krajine, kde situáciu zhoršuje pomalá očkovacia kampaň vedúca k rapídnemu nárastu počtu infekcií i úmrtí. Informuje o tom agentúra AFP. Ruská vicepremiérka Tatiana Golikovová s odvolaním sa na nárast počtu nových prípadov koronavírusu vo všetkých ruských regiónoch vyzvala na silnejšie reštriktívne opatrenia a zrýchlenie očkovania.

"Minulý týždeň stúpla miera úmrtnosti spojená s COVID-19 o 21,3 percenta v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom," dodala. V Rusku zaznamenali tisíce nových prípadov nákazy i úmrtí denne, píše AFP. Starosta Moskvy Sergej Sobianin uviedol, že v ruskom hlavnom meste, epicentre pandémie v krajine, v uplynulých týždňoch zaznamenali viac než 50.000 nových prípadov nákazy. Podľa jeho slov ide o vrchol pandémie. Vysoko nákazlivý variant delta predstavuje takmer 90 percent nových prípadov v Moskve, dodal Sobianin. Ako spresnil, ruská metropola má k dispozícii 20.000 lôžok pre pacientov s koronavírusom a viac než polovica z nich je obsadená.

Ruské úrady vystupňovali opatrenia na zabezpečenie zaočkovania časti populácie, ktorá pristupuje k vakcínam proti koronavírusu podozrievavo, pripomína AFP. Sobianin minulý týždeň ohlásil povinné očkovanie zamestnancov sektora služieb od 15. augusta. Moskva tiež predstavila tzv. anticovid pas, ktorý návštevu reštaurácií umožní len zaočkovaným obyvateľom, tým, ktorí COVID-19 prekonali za uplynulých šesť mesiacov, a tým, ktorí sa preukážu negatívnym PCR testom.

V Rusku doposiaľ dostalo prvú dávku vakcíny proti koronavírusu len 20,6 milióna ľudí zo zhruba 146-miliónového obyvateľstva. Krajina patrí k najviac zasiahnutým pandémiou koronavírusu so šiestym najväčším počtom prípadov na svete, píše AFP.

Viac o téme: IzraelKoronavírusInfikovaníECDCDelta variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu