Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Maďarsko schytáva kvôli kontroverznému zákonu poriadnu kritiku: Tvrdé slová von der Leyenovej!

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/John Thys, Pool via AP)

BRUSEL - Európska komisia pohrozila právnymi krokmi voči Maďarsku v súvislosti s novým zákonom, ktorý zakazuje sprostredkovať osobám mladším ako 18 rokov informácie zobrazujúce alebo propagujúce homosexualitu či zmenu pohlavia. Uviedla to v stredu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

Pobúrenie kvôli ME vo futbale: Zápas s Nemeckom v dúhových farbách? Maďarov poriadne vytočili!

"Tento maďarský zákon je hanba. Poverila som zodpovedných komisárov, aby ešte predtým, ako zákon nadobudne účinnosť, poslali maďarským úradom list, v ktorom vyjadria naše obavy," cituje šéfku exekutívy EÚ agentúra DPA.

Von der Leyenová ďalej konštatovala, že zákon jednoznačne diskriminuje ľudí na základe ich sexuálnej orientácie, čo je v rozpore so základnými hodnotami Európskej únie, ako sú ľudská dôstojnosť, rovnosť a dodržiavanie ľudských práv.

"Už som to povedala: Verím v Európsku úniu, v ktorej majú ľudia slobodu byť tým, kým sú a milovať, koho chcú. Verím v Európu, ktorá zahŕňa rozmanitosť. Využijem všetky právomoci Európskej komisie, aby boli zaručené práva všetkých občanov EÚ. Nech ide o kohokoľvek a žije kdekoľvek v Európskej únii," uviedla von der Leyenová.

Jej vyhlásenie prichádza deň po tom, ako diplomati 13 členských krajín EÚ počas zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu vyzvali eurokomisiu, aby prijala potrebné právne kroky a zažalovala Maďarsko kvôli spornému zákonu na Súdnom dvore EÚ.

Návrh nového zákona, ktorý minulý týždeň schválil maďarský parlament, zakazuje mladým ľuďom a deťom prístup ku knihám alebo filmom zobrazujúcim alebo propagujúcim homosexualitu či zmenu pohlavia. Zakazuje tiež reklamy, ktoré zobrazujú, že homosexuálni alebo transrodoví ľudia sú normálnou súčasťou spoločnosti.

Viac o téme: MaďarskoUrsula von der LeyenováDiskriminačný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu