Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nové odhalenia: Trumpov čudný boj s KORONAVÍRUSOM! Chcel nakazených izolovať v Guantáname?

Bývalý americký prezident Donald Trump. Zobraziť galériu (2)
Bývalý americký prezident Donald Trump. (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Keď sa vlani vo februári v Bielom dome diskutovalo o osude Američanov, ktorí sa v zahraničí nakazili vtedy ešte novým koronavírusom, nadhodil prezident Donald Trump možnosť ich izolácie v americkej vojenskej väznici v kubánskej zátoke Guantánamo. Aj túto scénu opisuje vychádzajúca knižka dvoch reportérov denníka The Washington Post (WP) založená na rozhovoroch s desiatkami zdrojov vrátane pracovníkov Trumpovej administratívy. Jej témou je postup americkej vlády v prvých mesiacoch pandémie, ktorý poznačili problémy s testovaním, osobné spory a komunikačné prešľapy.

Exprezident Trump popieral nebezpečenstvo KORONAVÍRUSU: Teraz prekvapuje touto výzvou

"Nie je nejaký ostrov, ktorý nám patrí?" uviedol Trump podľa autorov knihy na rokovaní s poradcami o prípadnom prevoze Američanov na liečbu na územie Spojených štátov. "Čo napríklad Guantánamo?" dodal údajne, pričom účastníkov schôdzky poučoval, že do USA sa dováža tovar, nie vírusy.

Debatu zachytenú v očakávanej knihe sprostredkoval v pondelkovom článku práve denník WP, ktorý sa k výtlačku diela svojich reportérov dostal v predstihu. Yasmeen Abutalebová a Damian Paletta dali svojej knihe názov Nightmare Scenario ("Najčiernejší scenár"), širokej verejnosti bude k dispozícii od budúceho utorka.

Podľa popisu na webe internetového obchodu Amazon dvojica autorov prináša doteraz najkomplexnejší pohľad na "tragické nezvládnutie pandémie covidu-19" a chaos v najvyšších poschodiach americkej politiky, ktorý prispel k bilancii obetí prevyšujúcej súčet ktorejkoľvek inej krajiny. Samotný prezident Trump hrozbu koronavírusu až do konca svojho pôsobenia v Bielom dome bagatelizoval a niekoľkokrát svojimi výrokmi na túto tému šokoval, napríklad keď vlani v apríli nahlas uvažoval o liečbe covidu-19 vpichnutím dezinfekčného prostriedku. Neskôr novinárovi Bobovi Woodwardovi vysvetľoval, že za jeho tendenciou zľahčovať riziká spojené s koronavírusom bola snaha nevytvárať paniku.

WP uvádza, že nová kniha ďalej ilustruje Trumpovo uvažovanie a približuje "neutíchajúce spory" v pozadí postupu federálnej vlády. Napríklad v marci 2020 sa prezident údajne do telefónu hlasno sťažoval ministrovi zdravotníctva, že testovanie na koronavírus je pre neho pohromou. "Kvôli testovaniu prehrám voľby! Ktorý idiot vymyslel, že federálna vláda bude testovať?" povedal vraj ministrovi Alexovi Azarovi.

Alex Azar
Zobraziť galériu (2)
Alex Azar  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin, File)

Trump sa podľa informácií Abutalebovej a Palettu s Azarom hádal o tom, prečo sa vôbec americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) snaží infekcie odhaľovať. Na verejnosti prezident predtým i potom dával najavo, že rozsiahle testovanie berie skôr ako príťaž, než ako efektívny protiepidemický nástroj, pretože vedie k vyšším štatistikám o chorobách.

USA však na začiatku pandémie mali presne opačný problém, teda nedostatok vykonávaných testov. Koronavírus SARS-CoV-2 sa v krajine šíril najmenej od januára 2020, do 11. marca tu ale bolo otestovaných menej ako 10-tisíc ľudí. Výsledok bol daný aj tým, že CDC sa snažilo nasadiť vlastné testy, ktoré sa však ukázali ako nespoľahlivé. Práve neadekvátne testovanie, ktoré blokovalo snahy trasovať výskyt nákazy, podľa mnohých odborníkov na verejné zdravie vlani na jar umožnilo rozšírenie covidu-19 naprieč USA.

Viac o téme: KnihaPandémiaDonald TrumpKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu