Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Obrovské sklamanie: Táto vakcína úplne pohorela! Mizerná účinnosť proti KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Carla Carniel)

BERLÍN - Vakcína proti covidu-19, ktorú vyvinula nemecká spoločnosť CureVac, má proti rôzne závažným formám tohto ochorenia len 47-percentnú účinnosť, a nespĺňa tak vopred stanovené kritériá. Podľa svetových médií výsledky predbežnej analýzy znamenajú ranu pre vakcínu založenú na technológii takzvanej mediatorovej RNA, ktorú už využívajú preparáty firiem Pfizer / BioNTech a Moderna.

KORONAVÍRUS Ďalšia krajina hlási prípad nezvyčajnej krvnej zrazeniny: Muža očkovali touto vakcínou!

VIDEO Vláda odobrila očkovanie vakcínou Sputnik V na Slovensku, umožnia aj voľný výber vakcín

Vláda odobrila očkovanie vakcínou Sputnik V na Slovensku, umožnia aj voľný výber vakcín (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Testov vakcíny sa zúčastnilo 40-tisíc ľudí v desiatich krajinách Latinskej Ameriky a Európy. Vyskytlo sa u nich 13 variantov koronavírusy. "Dúfali sme v lepšie výsledky pri priebežnej analýze, počítali sme ale s tým, že pri takom množstve variantov koronavírusu bude veľkou výzvou dosiahnuť vysokú účinnosť," povedal Franz-Werner Haas, predseda predstavenstva CureVac podľa tlačového vyhlásenia.

Testy, ktoré sú v záverečnej fáze a konajú sa v desiatich krajinách Latinskej Ameriky a Európy, budú ešte pokračovať a ich výsledky sa podľa The Washington Post očakávajú v priebehu niekoľkých týždňov.

Nesplnila očakávania

Zavedenie vekových limitov pre používanie vakcín Johnson & Johnson a AstraZeneca v súvislosti s veľmi zriedkavými prípadmi spájanými s krvnými zrazeninami podľa Reuters zvýšilo šance, že o túto vakcínu bude v Európe záujem. Takisto sa očakávalo, že vakcína CureVac pomôže aj v krajinách s nízkym a stredným príjmom, ktoré v rámci globálnej imunizácie zaostávajú za bohatšími štátmi.

Obrovské sklamanie: Táto vakcína
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Sebastian Gollnow/dpa via AP)

CureVac je jednou z farmaceutických spoločností, s ktorými sa Európska komisia dohodla na dodávkach vakcín proti covidu-19. Vlani v novembri komisia schválila zmluvu na nákup 225 miliónov dávok s predkupným právom na ďalších 180 miliónov dávok preparátu od CureVac.

Pár hodín po stredajšom oznámení spoločnosti, že predbežné výsledky zo štúdie účinnosti vakcíny sú sklamaním, došlo k výraznému poklesu hodnoty jej akcií.

Viac o téme: VakcínaKoronavírusCurevacOčkvoanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu