Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Exotická dovolenková destinácia má problém: Prípady stúpajú, nemocnice sú plné!

Maskat Zobraziť galériu (6)
Maskat (Zdroj: Getty Images)

MASKAT - V Ománe začalo veľmi rýchlo pribúdať ľudí nakazených koronavírusom a tamojšie nemocnice nemajú pre chorých dostatok lôžok. Viazne tiež očkovanie.

Špičkový virológ tvrdí: Dosiahnuť kolektívnu imunitu je nemožné! Kde vlastne vznikol KORONAVÍRUS?

V päťmiliónovej krajine sa od začiatku epidémie nakazilo viac ako 236-tisíc ľudí a zomrelo 2532 pacientov. V máji sa ale počty nových prípadov strojnásobili. Zdravotníci identifikovali rýchlo sa šíriace varianty vírusu zistené najprv v Indii, Británii a Juhoafrickej republike.

KORONAVÍRUS Exotická dovolenková destinácia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Niektoré nemocnice už začali nových pacientov odmietať, uvádzajú miestne médiá. Hlavná nemocnica v metropole Maskate má obsadených viac ako 90 percent lôžok a jednotka intenzívnej starostlivosti je úplne plná. Aj mnoho menších nemocníc oznámilo, že pracujú nad rámec svojich kapacít.

Pred vakcinačným centrom v Maskate.
Zobraziť galériu (6)
Pred vakcinačným centrom v Maskate.  (Zdroj: profimedia.sk)

Nabil bin Muhammad Lavajt, ktorý riadi maskatskú poľnú nemocnicu, povedal, že úrady s ťažkosťami navyšujú lôžkovú kapacitu a personál potrebný na ošetrenie ľudí vo vážnom stave. "Je veľký tlak na lôžka a nedostáva sa personálu," povedal. Väčšina nových pacientov má dýchacie ťažkosti, ktoré sa rozvinú niekoľko dní po nakazení. Kým vo februári bolo len 50 ťažkých prípadov, teraz ich pribúda až 400 denne.

KORONAVÍRUS Exotická dovolenková destinácia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

V krajine sa už očkuje a vláda v júni začala uvoľňovať lockdown - otvorila hranice, do mešít púšťa až 100 veriacich, povolila prevádzku reštaurácií s polovičnou kapacitou. Ľudia sa ale na očkovanie veľmi neregistrujú, problémy sú najmä v odľahlých oblastiach.

Očkovanie v Ománe.
Zobraziť galériu (6)
Očkovanie v Ománe.  (Zdroj: profimedia.sk)

Z blízkovýchodných krajín je najviac postihnutý Irán. V krajine s 85 miliónmi obyvateľov sa nákaza potvrdila u 3,7 milióna občanov a zomrelo tam takmer 90-tisíc ľudí. Irán má problémy so získaním vakcín a dnes tamojšia televízia oznámila, že úrady povolili používať prvú vakcínu domácej výroby. Má názov Coviran, ale informácie o jej účinnosti ani bezpečnosti nie sú k dispozícii.

Viac o téme: OmánKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu