Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KĽDR by sa mohla rozpadnúť: Kim Čong-un varuje! Táto vec sa šíri ako jedovatá rakovina

Kim Čong-un Zobraziť galériu (5)
Kim Čong-un (Zdroj: TASR/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Podľa vodcu Kim Čong-una ide o "jedovatú rakovinu" kaziacu "vzhľad, účesy, reč i správanie" mladých Severokórejčanov. Jeho štátne médiá varovali, že pokiaľ nebude pod kontrolou, môže sa kvôli nemu Severná Kórea "rozpadnúť ako mokrý múr".

Hrozivé varovanie expertov: KĽDR zvyšuje jadrový arzenál! Kim Čong-un sa pripravuje na vojnu s USA

Reč je o juhokórejskej popkultúre, ktorá si získala fanúšikov po celom svete a teraz preniká za poslednú hranicu - do KĽDR. A jej rastúci vplyv prinútil vodcu tohto totalitného štátu, aby vyhlásil novú kultúrnu vojnu s cieľom ju zastaviť. Ale aj diktátor môže mať problém zabrzdiť túto valiacu sa vlnu, napísal spravodajský server The New York Times.

Počas posledných mesiacov prakticky neubehol deň, kedy by Kim alebo štátne médiá nebrojili proti "antisocialistickým a nesocialistickým" vplyvom, ktoré sa v krajine šíria - predovšetkým juhokórejským filmom, seriálom a klipom s hudbou, pre ktorú sa vžilo označenie K-pop. V rámci úzkostnej snahy o znovuzískanie kontroly Kim nariadil vláde, aby zastavila túto kultúrnu inváziu.

Kim Čong-un
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Tento pokus o cenzúru nie je nič iné, než hysterický záchvat hnevu severokórejského diktátora. Prichádza v čase, keď sa severokórejská ekonomika zmieta v problémoch a jej diplomacia so Západom stagnuje. A mladí Severokórejčania sú vďaka tomu možno prístupnejší vonkajším vplyvom aj spochybňovaniu pevnej vlády Kim Čong-una nad KĽDR.

Rozpadne sa Kimova dynastia?

"Mladí Severokórejčania majú pocit, že Kim Čong-unovi nemajú byť za čo vďační," povedal Čung Kwang-il, prebehlík z KĽDR, ktorý vedie sieť pašujúcu K-pop do Severnej Kórey. "Musí obnoviť ideologickú kontrolu mladých, ak nechce stratiť základy, na ktorých stojí budúcnosť dynastickej vlády jeho rodiny," dodal.

Kim Čong-un
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Kimova rodina vedie Severnú Kóreu už po tri generácie a počas tejto doby prechádzala lojalita obyvateľov častými skúškami. Jednou z nich bol hladomor koncom 90. rokov 20. storočia, kedy nebola vláda schopná zaistiť dodávky potravín a milióny obyvateľov zomreli. Rodiny prežívali vďaka kupovaniu potravín na neoficiálnom trhu, kam prúdil tovar prepašovaný z Číny - vrátane pirátskych kópií juhokórejskej zábavy.

Severokórejská štátna propaganda dlhodobo popisovala Južnú Kóreu ako peklo na zemi plné žobrákov. Vďaka seriálom, ktoré sa najprv pašovali na videokazetách a cédečkách, sa mladí Severokórejčania dozvedeli, že zatiaľ čo oni mali problém zohnať dostatok jedla počas hladomoru, ľudia v Južnej Kórei držia diéty, aby schudli.

KĽDR by sa mohla
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Cha Song Ho)

Za juhokórejskú kultúru vysoké tresty

V súčasnosti sa juhokórejská zábava pašuje z Číny na flash-diskoch a získava si srdcia mladých Severokórejčanov, ktorí sa na ňu pozerajú za zatvorenými dverami a so zatiahnutými závesmi na oknách.

Jej prítomnosť začala byť taká znepokojujúca, že v decembri minulého roka KĽDR prijala nový zákon. Na jeho základe hrozí každému, kto bude sledovať alebo vlastniť juhokórejské nahrávky, päť až 15 rokov nútených prác. Predchádzajúci maximálny trest za tento prečin bol päť rokov nútených prác. Tým, ktorí tieto materiály pašujú, hrozia ešte prísnejšie tresty vrátane trestu smrti. A nový zákon dokonca stanovuje trest až dva roky nútených prác pre tých, ktorí "hovoria, píšu alebo spievajú juhokórejským štýlom".

Napríklad ženy v Severnej Kórei majú partnerov, s ktorými začnú chodiť, oslovovať "súdruh". Namiesto toho ale mnoho z nich začalo používať oslovenie "oppa" - zlatko - ako to robia ženy v juhokórejských seriáloch. A nič na tom nezmení ani skutočnosť, že podľa Kim Čong-una je taký jazyk "perverzný".

Viac o téme: Kim Čong-unSeverná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu