Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Rusko prichádza s novinkou: Vyvinulo vakcínu pre deti, už žiadna ihla!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Rusko otestovalo vakcínu proti covidu-19 vo forme nosového spreja. Vakcína má byť vhodná pre deti od ôsmich do 12 rokov a na trh by mal byť uvedená v septembri. Uviedla to agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie vedca Alexandra Gincburga, ktorý viedol vývoj ruskej vakcíny Sputnik V.

KORONAVÍRUS Krajinou otriasla náhla smrť dievčaťa (†18) po očkovaní: Krvné zrazeniny v mozgu!

Sprej podľa Gincburga je rovnaký, ako vakcína Sputnik V, len miesto ihly sa na aplikáciu používa tryska a vstrekuje sa do nosa. Vakcína pre deti bude pripravená na distribúciu do 15. septembra.

Výskumná skupina testovala vakcínu na deťoch vo veku od ôsmich do 12 rokov a nezistila u testovanej skupiny žiadne vedľajšie účinky, a to ani zvýšenie teploty, dodal Gincburg. Neuviedol však žiadne ďalšie podrobnosti o štúdii, teda ani to, koľko detí sa jej zúčastnilo, upozornila agentúra Reuters.

Stretnutie s Putinom

Gincburg, ktorý je vedúcim Národného výskumného centra pre epidemiologický a mikrobiologický výskum Nikolaja Gamaleja (NICE), sa v sobotu stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý ho za vývoj ruskej vakcíny vyznamenal. Ruská vakcína bola uvoľnená pre široké použitie v populácii pred desiatimi mesiacmi, ako prvá na svete.

"Vo chvíli, keď ľudia na celom svete čakali, že ich vedci zachránia pred pandémiou koronavírusu, našim vedcom sa to podarilo," povedal Putin. Vakcína, ktorá bola vyvinutá v krátkom čase, poskytla podľa neho "zásadnú pomoc" aj ďalším krajinám.

Skeptický pohľad na Sputnik v Rusku

Vzhľadom na rýchle uvedenie očkovacej látky na trh je ale mnoho Rusov skeptických a odmieta sa nechať očkovať. Podľa Putina aspoň jednu dávku očkovania dostalo 18 miliónov Rusov. V krajine však v poslednej dobe počet nových prípadov choroby opäť vzrástol, upozornila agentúra DPA.

Podľa údajov servera covid19.trackvaccines.org z konca mája bol Sputnik V schválený pre núdzové užívanie v 68 štátoch sveta či autonómnych územiach. Z Európy sú to okrem Ruska aj Maďarsko, Slovensko, Albánsko, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Severné Macedónsko, Moldavsko a San Marino.

Viac o téme: SprejOčkovanieVakcínaRuskoKoronavírusCovid-19Sputnik V.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu