Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Chlapík má po prekonaní infekcie zničenú kariéru: Vážny zásah do povolania, zmenšená kapacita pľúc!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRNO - Potápal sa na Maldivách a v jaskyniach vo Francúzsku, V Brne je inštruktorom potápania. Po prekonaní ochorenia covid-19 a obojstrannom zápale pľúc sa ale 48-ročný Tomáš Blaška nemôže potápať už šesť mesiacov a je práceneschopný. Vo Fakultnej nemocnici u sv. Anny v Brne bol desať dní v umelom spánku a kapacita jeho pľúc sa zmenšila na polovicu. Aj týždne po prekonaní koronavírusu sa zadýchaval. Teraz cvičí vlastným tempom. Chodí na rehabilitácie a dúfa, že sa raz bude môcť potápať v Mexiku.

Blaška strávil v marci v nemocnici asi tri týždne, z toho desať dní bol v umelom spánku. "Behom tých desiatich dní mi úplne odišli svaly na nohách. Vydržal som stáť pol minúty, to pre mňa bolo prekvapenie. Stačilo si sadnúť na posteľ a hneď som mal tep 140 až 150," povedal ČTK Blaška. Pred ochorením mával tep v kľudovom režime okolo 60. 

Nezlepšilo sa to ani po prepustení, predtým dokonca pádloval

Ani po prepustení z nemocnice sa necítil ako predtým. "Predtým som pádloval na dračích lodiach, chodil na tréningy, potápal som sa. Teraz sa nemôžem tri až šesť mesiacov potápať, nemôžem chodiť na tréningy, pretože to neudýcham. Cvíčim si s činkami, jazdám na bicykli, ale na všetko musím mať svoje tempo. Kruhový tréning, na ktorý som chodieval, tak ten nedám vôbec," uviedol Blaška.

Archívne video

Ktoré konšpiračné teórie o koronavíruse považujú vedci zo SAV za najbizarnejšie? (Zdroj: FB/SAV)

Profesne ... som v háji

O polovinu sa mu zmenšila kapacita pľúc. "Mal som kapacitu pľúc 6,8 litrov, dostal som sa na 3,2 litre. Som inštruktor potápania, ale nemôžem sa potápať, takže profesne je to v háji," poznamenal muž, ktorý sa potápal napríklad  Chorvátsku, na Maldivách, ale tiež v jaskyniach vo Francúzsku. Potápať sa chcel v Mexiku, ale pandémia koronavírusu mu plány prekazila. "Teraz to musím odložiť na neurčito," povedal Blaška. 

Sám nečakal, že s ním covid takto zatočí. Snaží sa ale dať do poriadku. "Pravidelne dochádzam na pľúcne rehabilitácie a tiež na ošetrenia laserovou sprchou. V rámci vychádzok sa snažím čo najviac hýbať. Doma trénujem cviky dychovej rehabilitácie, začal som cvičiť a využívam cvičenie pomocou TRX pásov s vlastnou váhou a zľahka pridávam aj činky a hrazdu. Snažím sa veľa chodiť," povedal Blaška. Dodal, že sa bude snažiť druhp šancu využiť. "Tiež viem, že pokiaľ chcem niečo robiť, mám to urobiť hneď a neodkladať to. Nabudúce už tú šancu nemusím dostať," uzavrel Blaška. 

 

Hľadáte prácu snov? Pozrite si pracovné ponuky na pracovnom portáli Kariéra.sk.

Práca v BratislaveTrnaveNitreTrenčíneŽilineBánskej BystriciPrešove Košiciach

Viac o téme: PotápačČeskoPotápanieBrnoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu