Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Štúdie odhalili, u ktorých ľudí očkovanie poriadne nezaberá! Ste medzi nimi?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BERLÍN - Očkovanie proti Covid-19 nepomáha v požadovanom rozsahu ľuďom s určitými predchádzajúcimi chorobami. Teraz to dokázalo niekoľko štúdií. O ktoré osoby ide?

Nemecká Stála očkovacia komisia (STIKO) predpokladá, že množstvo ľudí si napriek úplnému očkovaniu nevytvorilo účinnú imunitnú ochranu proti koronavírusu. Predseda STIKO Thomas Mertens pre nemecké médiá povedal: „Teraz existuje niekoľko štúdií, ktoré ukazujú, že očkovanie proti Covid-19 nefunguje tak dobre u ľudí, ktorých imunitný systém je spomalený liekmi, ako je to u iných.“ Imunitná odpoveď je horšia alebo úplne zlyháva.

KORONAVÍRUS Pri očkovaní mali odhaliť niečo neuveriteľné: FOTO Táto žena šokovala lekárov!

Postihnutí sú aj ľudia, ktorí podstúpili transplantáciu orgánu, alebo v niektorých prípadoch pacienti s rakovinou. V takýchto prípadoch je dôležité čo najviac znížiť riziko infekcie u osôb v ich okolí očkovaním. „Toto sa nazýva kokónová stratégia,“ hovorí Mertens. Aj u pacientov s reumatizmom je imunitná odpoveď aspoň znížená, v závislosti od typu imunosupresie.

KORONAVÍRUS Štúdie odhalili, u
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V súčasnosti nie je možné odhadnúť, aká veľká je skupina pacientov, ktorí napriek úplnej vakcinácii nemali žiadnu alebo nedostatočnú imunitnú ochranu. „Musíme však predpokladať, že nejde iba o ojedinelé prípady.“ Ďalšie štúdie sa stále uskutočňujú. Podľa šéfa STIKO je hlavnou otázkou, kedy by mali byť títo ľudia opäť zaočkovaní.

V stredu bolo zverejnené, že imunitný systém starých ľudí reaguje na očkovanie proti koronavírusu tiež menej efektívne ako u mladších ľudí. Preto stále existujú ohniská v domovoch dôchodcov a opatrovateľských ústavoch, hoci sú obyvatelia očkovaní dvakrát, uviedli vedci z berlínskej nemocnice Charité po dvoch štúdiách publikovaných v časopise Emerging Infectious Diseases.

KORONAVÍRUS Štúdie odhalili, u
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

WHO má jasno: TOTO je recept, ako znížiť riziko šírenia variantov KORONAVÍRUSU

Je preto obzvlášť dôležité, aby boli zdravotnícky personál a návštevníci imunizovaní. Okrem toho sú stále dôležité hygienické opatrenia a testy. V strednodobom horizonte je možnosťou posilňovacie očkovanie pre starších ľudí, aby sa zlepšila ich ochrana proti koronavírusu.

Viac o téme: OčkovanieImunitaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu