Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Špičkový virológ tvrdí: Dosiahnuť kolektívnu imunitu je nemožné! Kde vlastne vznikol KORONAVÍRUS?

Uznávaný nemecký virológ Christian Drosten. Zobraziť galériu (3)
Uznávaný nemecký virológ Christian Drosten. (Zdroj: TASR/ AP )

BERLÍN - Koronavírusy sú špecialitou špičkového nemeckého virológa Christiana Drostena už 20 rokov. V rozhovore pre švajčiarsky online portál Republik renomovaný lekár teraz vysvetlil, prečo často uvádzaná stádová (u nás sa používa termín kolektívna) imunita u ľudí nefunguje a prečo neverí, že patogén SARS-CoV-2 unikol z laboratória v Číne.

Pre Drostena, ktorý je riaditeľom ústavu v slávnej berlínskej nemocnici Charité, je stádová imunita, o ktorú sa opakovane usilujú politici aj odborníci (termín pôvodne pochádza z chovu hospodárskych zvierat; pozn. red.) je veľké nedorozumenie. To nebude fungovať, uviedol to na správnu mieru v rozhovore pre online portál Republik.

KORONAVÍRUS Pri očkovaní mali odhaliť niečo neuveriteľné: FOTO Táto žena šokovala lekárov!

Ľudia nežijú v uzavretých skupinách ako hospodárske zvieratá, tvrdí Drosten. Cestujú, presúvajú sa na svoje pracoviská a na iné miesta a takto sa šíri patogén Covid-19. Aj keby o niekoľko rokov bolo zaočkovaných alebo infikovaných sto percent ľudí, aj tak sa budú vyskytovať nákazy koronavírusom. Podľa virológa to však už nebudú počiatočné infekcie, hovorí virológ. Covid bude niečo "ako istý druh prechladnutia, dá sa povedať".

Špičkový virológ tvrdí: Dosiahnuť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pochybnosti o téze, že vírus mohol vzniknúť v laboratóriu

Názor, že nebezpečný koronavírus SARS-CoV-2 mohol uniknúť z čínskeho laboratória pri nehode s patogénom SARS, považuje Drosten, ktorý pripúšťa, že bol „prekvapený súčasným SARS-2“, za „extrémne nepravdepodobné “. Keby tam chceli vyvinúť upravený a nákazlivejší vírus SARS, podľa jeho slov by to nebolo také zdĺhavé.

WHO má jasno: TOTO je recept, ako znížiť riziko šírenia variantov KORONAVÍRUSU

"Ak chcem vedieť, či nové autorádio zlepšuje zvuk, zoberiem existujúce auto a tam rádio vymením. Potom porovnávam. Nestaviam pre to úplne nové auto. Ale presne tak to bolo so SARS-CoV-2: Celé auto je iné," cituje Drostena Republik.

Špičkový virológ tvrdí: Dosiahnuť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Patogén pravdepodobne preskočil zo zvierat na človeka

Pre Drostena je oveľa pravdepodobnejšie, že sa koronavírus rozšíril na človeka pri chove medvedíkov čistotných alebo noriek. V rokoch 2003 a 2004 boli zverejnené veľké štúdie uskutočnené v Číne, ktoré podľa virológa preukázali spojenie medzi SARS (ťažký akútny respiračný syndróm) a medvedíkmi čistotnými, ale aj cibetkami. V rokoch 2002/2003 zomrelo na SARS takmer 650 ľudí na pevninskej Číne a v Hongkongu.

Viac o téme: PôvodKoronavírusCovid-19Prenos vírusuChristian Drosten
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu