Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Nepríjemná správa: Protilátky po očkovaní môžu u týchto ľudí rýchlo klesať!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRNO - Hladina protilátok po očkovaní proti chorobe covid-19 môže u staršej generácie rýchlo klesať. Výsledky vyplývajú z testovania viac ako 250 očkovaných. U 50 testovaných vo veku nad 65 rokov o 14 percent klesli protilátky po štyroch mesiacoch pod hranicu pozitivity. Mala by sa tak otvoriť diskusia o tretej dávke.

Uviedol to Jindřich Vobořil, riaditeľ spoločnosti Podané ruky, ktorá vykonáva testovanie na výstavisku v Brne a má očkovacie centrum. 

Na Slovensku sa infikovali COVIDOM aj zaočkovaní ľudia: Úrady ukázali dáta

Test sa uskutočnil v apríli a máji, zúčastnilo sa ho 177 žien a 76 mužov vo veku od 16 do 83 rokov, ktorí boli zaočkovaní vakcínami Pfizer a Moderna. Ľudia boli 14 až 132 dní po druhej dávke očkovania. Po mesiaci malo protilátky okolo 93 percent ľudí, sedem percent ich nemalo. Po štvrtom mesiaci malo protilátky už len 78 percent ľudí. U 14 percent z 50 ľudí vo veku nad 65 rokov klesli protilátky po štyroch mesiacoch pod hranicu pozitivity. "Tiež zahraničné štúdie ukazujú, že protilátky môžu po očkovaní rýchlo klesať obzvlášť u ľudí, ktorí toto ochorenie ešte neprekonali a sú staršieho veku," uviedol Vobořil.

Podľa neho sa starším ľuďom podávala vakcína v januári alebo vo februári. "Naše testovanie ukazuje, že významná skupina týchto ľudí mala už máji dané protilátky po očkovaní pod hladinou, ktorá je výrobcom udávaná za pozitívnu. Môžeme predpokladať, že v tejto skupine bude hladina protilátok ďalej klesať a je nutné mať nachystaný preventívny scenár," uviedol Vobořil.

Podľa spoločnosti Podané ruky je cieľom pravidelného testovania protilátok to, aby sa zabránilo opätovnému šíreniu nákazy, ochrana rizikových skupín a vyvolanie diskusie o potrebe tretej dávky pre ohrozených ľudí. Vobořil dodal, že napríklad Británia chce znovu očkovať ľudí nad 50 rokov.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaProtilátkyKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu