Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Prepracovaný obranný systém Iron Dome: Keby ho Izrael nemal, čakala by ho katastrofa!

Iron Dome má 90-percentnú úspešnosť. Zobraziť galériu (4)
Iron Dome má 90-percentnú úspešnosť. (Zdroj: SITA/ AP Photo/Ariel Schalit)

JERUZALEM - Počas súčasných raketových útokov palestínskych radikálnych hnutí chráni Izraelčanov systém protivzdušnej obrany Iron Dome. Podľa hovorcu izraelskej armády má zhruba 90 percentnú úspešnosť. "Zachraňuje životy každú sekundu, každý deň a môžem vás uistiť, že situácia by bola úplne iná, keby sme Iron Dome proti týmto brutálnym útokom nemali," uviedol.

Systém Iron Dome (Železná kupola či tiež Železná klenba) vyvinul Izrael na ochranu pred raketami krátkeho doletu, ktoré používajú palestínski radikáli (napríklad radikálne hnutie Hamas ich odpaľuje z Pásma Gazy), po neskoršom zdokonalení je schopný zlikvidovať tiež rakety stredného doletu, ktorými disponujú Sýria a libanonské militantné hnutie Hizballáh. Systém tvorí radar, ktorý zistí letiacu raketu a odpáli strelu, ktorá raketu zostrelí. Je schopný zneškodniť tiež delostrelecké granáty s dostrelom až 70 kilometrov a zničiť aj ďalšie vzdušné ciele, napríklad vrtuľníky, lietadlá, drony či strely s plochou dráhou letu.

VIDEO Prepracovaný obranný systém
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Israel Defense Forces)

Stál 200 miliónov dolárov

Systém, ktorý za 200 miliónov dolárov vyvinula spoločnosť Rafael Advanced Defenced Systems v spolupráci s výrobcom lietadiel Israel Aerospace Industries, uviedol Izrael do prevádzky v marci 2011 v oblasti mesta Be'er Ševa na juhu krajiny a následne aj u ďalšieho juhoizraelského mesta Aškelon. Na vývoji technológie sa podieľali aj Spojené štáty, ktoré každoročne prispievajú Izraelu na budovanie jeho armády niekoľkými miliardami dolárov.

MIMORIADNE Izrael zosilnil útoky: Predviedol najsilnejšiu a najrozsiahlejšiu akciu proti Hamasu!

Po celom Izraeli je teraz rozmiestnených najmenej desať batérií tohto protiraketového systému a v pláne je jeho rozšírenie aj na morské pobrežie, kde má byť umiestnený na izraelských korvetách typu Saar a použitý na stráženie plynových vrtov v Stredozemnom mori.

Izraelský vojak sa kryje, keď v utorok 11. mája 2021 odpálil systém PVO Iron Dome raketu.
Zobraziť galériu (4)
Izraelský vojak sa kryje, keď v utorok 11. mája 2021 odpálil systém PVO Iron Dome raketu.  (Zdroj: ITA/ SAP Photo/Ariel Schalit)

Pracuje za akýchkoľvek podmienok

Iron Dome je prevádzkyschopný nepretržite za akýchkoľvek poveternostných podmienok a dokáže reagovať na niekoľko hrozieb súčasne. Batériu systému tvorí detekčný a sledovací radar, ktorý vyvinula izraelská štátna spoločnosť Elta Systems a niekoľko jeho kusov v decembri 2019 kúpila tiež česká armáda. Súčasťou systému je ďalej riadiace centrum a odpaľovacia jednotka protiraketových striel Tamir, ktoré vážia 90 kilogramov a ktorých dolet je až 65 kilometrov. Batéria má v priemere tri až štyri odpaľovacie zariadenia, každé z nich má kontajner na 20 striel Tamir.

VIDEO Prepracovaný obranný systém
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/ AP Photo/Ariel Schalit)

Prvýkrát použitý v roku 2011

Systém bol prvýkrát použitý v apríli 2011, jeho kritici od začiatku poukazovali na to, že je technologicky zastaraný, príliš drahý a že jeho spoľahlivosť nie je stopercentná. Kvôli zníženiu nákladov bol aktivovaný len v prípadoch, keď rakety mierili na obývané oblasti, aj keď často boli vypálené dve strely naraz. Podľa serveru denníka Israel Hajo stojí vystrelenie jednej strely Tamir zhruba 80-tisíc dolárov, zatiaľ čo napríklad hnutie Hamas používa podomácky vyrobené strely, ale aj modernejšie typy rakiet, ktoré sú vyrobené zo súčastí pochádzajúcich prevažne zo Sýrie a Iránu a náklady na ich výrobu sa pohybujú v stovkách dolárov za kus.

Má 90-percentnú úspešnosť

Izrael v marci 2012 oznámil, že Iron Dome má deväťdesiatpercentnú účinnosť. Využitý bol napríklad pri osemdňovej operácii Oblakový stĺp v novembri 2012, kedy s úspechom zachytil vyše 400 striel vypálených Hamasom, či pri operácii Ochranné ostrie v Pásme Gazy v lete 2014, kedy zachytil asi 90 percent striel takisto vystrelených Hamasom.

Do októbra 2014 zachytili batérie systému viac ako 1200 nepriateľských rakiet, podľa serveru Defensenews.com doteraz zachytil Iron Dome od svojho spustenia vyše 2500 rakiet.

MIMORIADNE V Izraeli rušia lety, Hamas chce zastaviť dopravu: Útok na medzinárodné letisko!

O systém mali záujem aj iné krajiny

O systém prejavili záujem aj niektoré ďalšie krajiny, ako prvý bol v roku 2016 predaný Azerbajdžanu. Dohodu o jeho kúpe s Izraelom podpísali aj India a Rumunsko. Dve batérie Iron Dome kúpila americká armáda.

Izraelský mnohovrstvový obranný systém ďalej zahŕňa strely Arrow (Šíp), ktoré sú určené na ničenie iránskych balistických rakiet dlhého doletu v stratosfére a tiež systém David's Sling (Dávidov prak), ktorý Izrael vyvinul v spolupráci s USA a ktorý je protiváhou raketám stredného doletu.

Viac o téme: IzraelHamasPásmo GazyIron DomeŽelezná kupola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu