Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Rázny krok Nórska: Oficiálne vyradili z programu očkovania túto vakcínu

Nórska premiérka Erna Solbergová
Nórska premiérka Erna Solbergová (Zdroj: TASR/AP/Terje Bendiksby/NTB Scanpix)

OSLO - Nórsko vyradilo vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca zo svojej kampane očkovania, oznámila v stredu premiérka Erna Solbergová.

Počet prípadov trombózy v Nemecku vzrástol: Objavila sa aj ďalšia nebezpečná choroba po očkovaní touto vakcínou

Premiérka podľa tlačovej agentúry DPA uviedla, že rozhodnutie sa opiera o posudky odborného výboru a Nórskeho inštitútu pre verejné zdravie (FHI), ktoré odporučili vyradenie vakcín od firiem AstraZeneca a Johnson & Johnson (J&J), a to pre riziko veľmi zriedkavých, ale závažných vedľajších účinkov po očkovaní. Nórsko takisto predlžuje dočasné zastavenie používania vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson, ale zatiaľ ju nevyraďuje zo svojej očkovacej kampane, informovala Solbergová.

VIDEO Minister zdravotníctva Lengvarský: Vakcína Sputnik V obstála v testoch v Maďarsku

Minister zdravotníctva Lengvarský: Vakcína Sputnik V obstála v testoch v Maďarsku (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Vláda v súčasnosti uvažuje nad tým, že vakcínu od J&J ponúkne tým ľuďom, ktorí sa ňou budú chcieť zaočkovať. Severská krajina vakcínu od spoločnosti J&J ešte nezačala používať. Odporúčania odborného výboru vychádzajú sčasti aj zo súčasnej epidemiologickej situácie v Nórsku, kde je počet prípadov nákazy koronavírusom nízky v porovnaní s ostatnými krajinami. Nórsko prestalo používať vakcínu od AstraZenecy 11. marca po tom, čo sa po očkovaní objavili u ľudí zriedkavé krvné zrazeniny a niektorí zomreli. Dovtedy dostalo túto vakcínu približne 138.000 Nórov. Dánsko vylúčilo vakcínu od AstraZenecy zo svojho očkovacieho programu pred mesiacom.

Viac o téme: OčkovanieVyradenieVakcínaNórskoKoronavírusAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu