Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Používate tento messenger? POZOR Veľké zmeny v pravidlách, obavy zo zberu údajov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAN FRANCISCO - Komunikačná aplikácie WhatsApp začne od soboty uplatňovať nové podmienky použitia. Máločo vzbudilo takú pozornosť, ako táto dlho pripravovaná zmena. WhatsApp tvrdí, že nové podmienky nijako neznížia ochranu súkromia užívateľov a že k nim pristupujú najmä preto, aby mohli rozšíriť ponuku, hlavne komunikáciu s podnikmi. Experti na ochranu súkromia ale nabádajú k opatrnosti a upozorňujú, že WhatsApp bude mať možnosť ľahšie zhromažďovať údaje o užívateľoch a deliť sa o ne so svojou materskou spoločnosťou Facebook.

Európou sa šíri nový nebezpečný vírus: Napáda mobily s týmto operačným systémom!

WhatsApp chcel zmeny presadiť už vo februári, po vlne kritiky ale od zámeru ustúpil a dátum posunul na máj. Vysvetlil to tým, že chce dať užívateľom dostatok času na posúdenie zmien. Kritiku okamžite využila konkurencia - najmä komunikačné platformy Signal, Telegram a iMessage - a poukázala na to, že WhatsApp zbiera oveľa viac dát o svojich užívateľoch.

"Pre mňa ako pre bezpečnostného experta je ťažké užívateľom odporúčať, aby aplikáciu prestali používať. Táto komunikačná platforma urobila pre popularizáciu bezpečného zasielanie správ viac než ktokoľvek iný," napísal na webe Forbes analytik Zak Doffman, ktorý patrí k uznávaným expertom na bezpečnosť v kybernetickom priestore. "Lenže ju prevzal ten najchamtivejší stroj na svete zameraný na zber dát. A od začiatku bolo jasné, že raz príde zúčtovanie," dodal s odkazom na to, že majiteľom WhatsApp sa stal Facebook - prevádzkovateľ rovnomennej sociálnej siete, ktorú používa asi štvrtina planéty, respektíve okolo dvoch miliárd ľudí.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: profimedia.sk)

WhatsApp je bezpečnejší ako konkurencia

WhatsApp tvrdí, že jeho platforma je bezpečnejšia ako tie konkurenčné. "Iné aplikácie tvrdia, že sú lepšie, pretože poznajú menej informácií než WhatsApp. My však veríme, že ľudia chcú aplikácie, ktoré sú spoľahlivé a zároveň bezpečné, aj keď to znamená, že WhatsApp bude musieť mať prístup k určitému obmedzenému objemu dát."

Podľa Doffmana ale nemôže byť ani reč o tom, že ide len o "určitý obmedzený objem dát", ako WhatsApp tvrdí. "Je to celý zoznam dát, a všetky sa týkajú vašej identifikácie," upozorňuje. "Nikto nikdy nepovedal, že Signal, iMessage alebo Telegram sú nespoľahlivé alebo menej bezpečné aplikácie, pretože o užívateľoch zhromažďujú menej informácií," dodáva.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

WhatsApp je služba zadarmo

WhatsApp je služba zadarmo. Jej vlastník má teda plné právo jasne povedať, že zbiera dáta, aby mohol užívateľom zasielať reklamné ponuky, ktoré sa pre nich najviac hodia. "Určite ale nemá právo zahmlievať a odmietať transparentnosť s odkazom na to, že je to nevyhnutná súčasť služieb poskytovaných zadarmo," upozorňuje Doffman.

Najnovšie úpravy textu podmienok použitia služby WhatsApp ukazujú, že firma je ochotná k ďalším ústupkom. V pôvodnom texte chystaných zmien totiž uvádzala, že kto neprijme nové podmienky do 15. mája, tomu bude obmedzená funkčnosť aplikácie. Táto časť ale neskôr z textu zmizla. "V dôsledku zmien po 15. máji nikomu účet WhatsApp nezrušíme ani mu neobmedzíme žiadne funkcie," uvádza najnovšie text. Hneď ďalej ale WhatsApp len vágne upozorňuje, že ak používateľ zmeny neprijme ani v ďalších týždňoch od nadobudnutia ich účinnosti, funkčnosť účtu mu nakoniec obmedzená bude.

Obavy o ochranu súkromia WhatsApp doteraz podľa expertov ustál hlavne preto, že vyzdvihol svoje renomé poskytovateľa šifrovanej komunikácie, zatiaľ čo otázky okolo zberu dát a ich zdieľanie s Facebookom ignoroval. "Metadáta - teda dáta o vašich dátach - majú takmer takú moc ako dáta samotné," upozorňuje hlavný bezpečnostný expert spoločnosti Cyjax Ian Thornton-Trump.

Doffman sa tiež čuduje nad tým, aká je súvislosť medzi takým rozsiahlym zberom osobných údajov užívateľov a spoľahlivosťou a bezpečnosťou aplikácie. "Pamätajte si, že keď je nejaký produkt zdarma, potom vy sami sa stávate produktom. Nie je na tom nič zložité."

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Ľahšia komunikácia

Facebook má snahu svojim zákazníkom z radov podnikateľských subjektov umožniť, aby mohli s klientmi ľahšie komunikovať cez WhatsApp. Zdôrazňuje však, že je to len možnosť - ak o ňu používateľ aplikácie WhatsApp nestojí, nemusí ju využívať. Pokiaľ ju ale používať začne, potom môže byť komunikácia medzi ním a obchodníkom uložená aj mimo WhatsApp, a teda mimo jeho šifrované systémy, ktorými sa WhatsApp toľko chváli pri súkromnej komunikácii.

Ak používateľ na nové podmienky použitia pristúpi, nie je sa podľa expertov čoho báť. Ale neochota aplikácie WhatsApp obmedziť zber dát o užívateľoch je známkou toho, že WhatsApp jasne plní požiadavky Facebooku, svojho majiteľa.

"Pre mnoho z nás je nereálne prestať WhatsApp úplne používať," pripúšťa Doffman. "Ale u SMS správ to mnohí z nás urobili a je iróniou, že sme ich nahradili práve aplikáciou WhatsApp. Je teda vážne čas, aby sme teraz prestali používať WhatsApp? Tentoraz už ten čas možno naozaj nadišiel."

Viac o téme: Facebook PoužívanieAplikácieWhatsApp
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu