Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Počet prípadov trombózy v Nemecku vzrástol: Objavila sa aj ďalšia nebezpečná choroba po očkovaní touto vakcínou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Charlie Riedel, Liselotte Sabroe, Boris Roessler)

LANGEN - Najnovšia bezpečnostná správa Inštitútu Paula Ehrlicha uvádza 67 prípadov trombózy po očkovaní vakcínou Astrazeneca. Štrnásť z nich bolo smrteľných. Medzitým EMA skúma správy o zriedkavom nervovom ochorení, ktoré by mohlo súvisieť tiež s vektorovou vakcínou.

Počet prípadov závažnej trombózy po očkovaní vakcínou Astrazeneca sa ďalej zvýšil: do 30. apríla zaznamenala najnovšia bezpečnostná správa Inštitútu Paula Ehrlicha (PEI) 67 prípadov trombózy s trombocytopéniou (TTS). Podľa správy zomrelo štrnásť pacientov - päť mužov a deväť žien. Väčšinu prípadov (67 percent) tvorila trombóza sínusových žíl.

Namiesto pohryznutia pichnutie: VIDEO Rumunov očkujú na Drakulovom hrade, prečo práve tam?

Úmrtia postihli ženy vo veku od 30 do 79 rokov, s vyšším počtom u žien od 40 do 49 rokov. Traja z mužov, ktorí zomreli, boli vo veku 30 až 39 rokov, jeden bol mladší a jeden mal viac ako 70 rokov. Po očkovaní vakcínami od spoločností Biontech a Moderna neboli hlásené žiadne prípady syndrómu trombózy a trombocytopénie (TTS), píšu vedci.

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader, File)

Zriedkavé nervové ochorenie

Európska lieková agentúra (EMA) medzitým vyšetruje prípady zriedkavého nervového ochorenia v súvislosti s očkovaním. V rámci pravidelného preskúmania správ o bezpečnosti vakcíny Vaxzevria sa objavili údaje o prípadoch Guillain-Barrého syndrómu (GBS), uviedla agentúra EMA bez vyčíslenia počtu prípadov.

Od spoločnosti Astrazeneca si vyžiadala podrobné údaje. Britsko-švédska farmaceutická spoločnosť podozrenia pôvodne nechcela komentovať. Guillain-Barréov syndróm je nervové ochorenie, pri ktorom vlastný imunitný systém napáda vrstvu nervových buniek. Syndrómu často predchádzajú vírusové alebo bakteriálne infekcie a môže viesť k ochrnutiam.

Počet prípadov trombózy v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Zápal srdcového svalu

EMA chce podľa informácií z piatka analyzovať aj prípady zápalu srdcového svalu v súvislosti s vakcínami od spoločnosti Biontech a jej amerického partnera Pfizer, ale aj Moderny. V súčasnosti neexistujú dôkazy o tom, že by prípady, ktoré sa vyskytli, boli spôsobené očkovaním.

Počet prípadov trombózy v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild)

Pfizer a Biontech uviedli, že podporili výskum agentúry EMA, ale po očkovaní viac ako 450 miliónov dávok po celom svete nevideli nijakú súvislosť s ich vakcínami. Nebol pozorovaný zvýšený výskyt zápalu srdca. Moderna zatiaľ nemala k otázkam žiadny komentár.

 

Viac o téme: OčkovanieVakcínyVedľajšie účinkyModernaAstraZenecaPfizer/Biontech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu