Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Štúdia potvrdila obavy: Nutnosť druhej dávky očkovania vakcínou, ktorá sa používa aj u nás

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Attila Balazs/MTI via AP)

JERUZALEM - Izrael poskytuje dôležité údaje o účinnosti vakcíny Biontech. Štúdia s týmito číslami teraz ukazuje, že je dôležité dostať obe dávky vakcíny. Pretože iba druhá injekcia zaručí, že infekciu s najväčšou pravdepodobnosťou nedostanete.

Nová štúdia z Izraela zdôrazňuje potrebu dvojnásobného očkovania proti koronavírusu prípravkom Biontech. Celonárodná štúdia miestneho ministerstva zdravotníctva a výrobcu Pfizer potvrdila, že vakcína mala ochranný účinok 58 percent proti infekcii, 76 percent pred hospitalizáciou a 77 percent proti smrti a to medzi 7. a 14. dňom po podaní prvej dávky.

VIDEO Pfizer zrejme dostanú aj ľudia nad 50 rokov, minister zdravotníctva nevylúčil, že vakcínu si budeme môcť vybrať

Pfizer zrejme dostanú aj ľudia nad 50 rokov, minister zdravotníctva nevylúčil, že vakcínu si budeme môcť vybrať (Zdroj: Topky/Vladimír Anjel)

Krajina patrí k najzaočkovanejším na svete: KORONAVÍRUS sa šíri ďalej! Môže za to táto vakcína?

Sedem dní po podaní druhej dávky odporúčanej výrobcom sa riziko infekcie koronavírusom, hospitalizácie alebo úmrtia zníži o viac ako 95 percent.

Autori štúdie publikovanej v časopise The Lancet zdôraznili, že o trvaní účinnosti prvej dávky sa vie len málo. Prijatie iba jednej injekcie by mohlo znamenať kratšie obdobie ochrany, najmä v oblastiach s novými variantmi koronavírusu. Všeobecne stále existujú nejasnosti týkajúce sa trvania imunity po druhom očkovaní.

Vakcína od spoločnosti Pfizer/BioNTech
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher, File)

Modelová krajina

Výskum je založený na údajoch zhromaždených v Izraeli od 24. januára do 3. apríla 2021. 24. januára dostalo prvé očkovanie asi 2,6 milióna ľudí a druhé očkovanie 1,2 milióna ľudí. K 3. aprílu bolo asi 4,8 milióna ľudí očkovaných dvakrát a 5,3 milióna bolo očkovaných jednorazovo. V Izraeli žije asi 9,3 milióna ľudí.

Izrael začal vakcínu podávať 19. decembra. Kampaň bola veľmi úspešná a rýchla. V dohode medzi izraelskou vládou a spoločnosťou Pfizer sa stanovilo, že údaje o očkovaní sa majú predkladať ako súčasť zásielok vakcín. Táto krajina je teda „modelovou krajinou“ pre analýzu údajov o očkovaní.

Viac o téme: OčkovanieInfekciaOchrana PfizerBiontech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu