Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Krajina patrí k najzaočkovanejším na svete: KORONAVÍRUS sa šíri ďalej! Môže za to táto vakcína?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa,dpa-Bildfunk)

VICTORIA - Hoci na Seychelách dostalo obe dávky vakcíny proti covidu-19 už vyše 60 percent obyvateľov, tamojšie úrady sú nútené zaviesť nové protikoronavírusové opatrenia, pretože prípadov na súostroví pribúda. Štát v západnom Indickom oceáne s necelými 100-tisíc obyvateľmi teraz registruje približne 1000 aktívnych prípadov, z ktorých asi tretina pripadá na plne zaočkovaných jedincov. Väčšina očkovaných dostala vakcínu od čínskej firmy Sinopharm, informovala stanica BBC.

KORONAVÍRUS Silné bolesti hlavy: Potvrdili súvislosť medzi smrťou vojaka (†35) a touto vakcínou

Podľa súčasných údajov má za sebou úspešnejšie očkovanie obyvateľstva než Seychely, len malý Gibraltár. Dve tretiny z aktuálne chorých buď už dostali prvú dávku očkovacej látky, alebo sa ešte nenechali očkovať. Vyše štyri pätiny aktívnych prípadov pripadajú na miestnych obyvateľov, zvyšok chorých tvoria cudzinci. V krajine zavreli školy a začal platiť zákaz športových aktivít. Bary, reštaurácie a obchody musia zatvárať skôr ako zvyčajne.

VIDEO Pfizer zrejme dostanú aj ľudia nad 50 rokov, minister zdravotníctva nevylúčil, že vakcínu si budeme môcť vybrať

Pfizer zrejme dostanú aj ľudia nad 50 rokov, minister zdravotníctva nevylúčil, že vakcínu si budeme môcť vybrať (Zdroj: Topky/Vladimír Anjel)

"Napriek všetkej našej mimoriadnej snahe je situácia s covidom-19 v súčasnosti v krajine kritická. Minulý týždeň bolo denne oznámených veľa prípadov," uviedla seychelská ministerka zdravotníctva Peggy Vidotová na tlačovej konferencii.

Seychely, ktorých hospodárstvo závisí od turizmu, začali očkovať v januári čínskou vakcínou od Sinopharmu z dodávok darovaných Spojenými arabskými emirátmi. V apríli agentúra Bloomberg informovala, že 60 percent očkovaných si nechalo aplikovať túto vakcínu, 40 percent potom očkovaciu látku, ktorá bola s licenciou AstraZenecy vyrobená v Indii.

Juhoafrický variant a čínska vakcína

Testy vykonané v Číne ocenili účinnosť vakcíny od Sinopharmu na 79 percent, v Spojených arabských emirátoch na 86 percent.

Nie je jasné, čo vyvolalo nárast prípadov, ale testovanie zistilo, že sa na ostrovoch šíri juhoafrický variant. Vedci sa domnievajú, že mutantný kmeň sa môže vyhnúť imunite a oslabiť očkovanie až o 30 percent pri predchádzaní infekciám. Myslia si však, že západné vakcíny by mali aj naďalej zabrániť v ťažkom priebehu ochorenia, ak sa ľudia nakazia. Uviedol MailOnline.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaSeychelyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu