Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

NASA vyvinula nový digitálny test na KORONAVÍRUS: Výsledky okamžite, mohol by nahradiť antigénový

Stačí do testera fúknuť a o pár sekúnd je k dispozícii výsledok. Zobraziť galériu (3)
Stačí do testera fúknuť a o pár sekúnd je k dispozícii výsledok. (Zdroj: NASA)

WASHINGTON - NASA vyvinula novú testovaciu metódu na koronavírus. Je digitálna a super rýchla. Funguje podobne ako tester na alkohol a má názov E-Nose.

Kto chce urobiť koronavírusový test „rýchlo“, na výsledok si musí aj tak ešte počkať minimálne 15 minút. Test na koronavírus sa však čoskoro mohol uskutočniť iným, časovo a materiálovo nenáročným spôsobom. So zariadením vyvinutým NASA, ktoré dokáže zistiť infekciu v priebehu niekoľkých sekúnd.

NASA vyvinula nový digitálny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NASA)

Desivé poranenie po teste na KORONAVÍRUS: Žene z hlavy vytekala mozgová tekutina

Koronavírus doslova vyňuchá

E-Nose je názov vynálezu, ktorý dokáže to, čo už špeciálne trénovaní psi robia pri rôznych príležitostiach: vyňuchajú vírus. Valcovitý prístroj je vybavený vysoko citlivými senzormi, ktoré môžu napodobňovať ľudský nos. Pri teste sa merajú plyny, ktoré sa pri infikovaní koronavírusom vytvárajú v dychu človeka.

A takto to funguje: Fúkate do "E-nosa" a krátko počkáte, kým sa analyzuje vzduch, ktorý ste vydýchli. Výsledok sa potom odošle priamo do smartfónu cez Bluetooth.

NASA vyvinula nový digitálny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NASA)

Plánuje sa rozsiahle testovanie

NASA v súčasnosti pracuje na dolaďovaní. Je si však istá, že detekcia koronavírusu funguje spoľahlivo. Digitálna testovacia metóda sa má čoskoro vykonať v rozsiahlom teste. Ak to prebehne bez problémov, čoskoro by sa mohol "ňuchací" test bežne používať. E-Nose je vhodný najmä na podujatia s veľkým počtom návštevníkov, pretože test vykoná rýchlo a efektívne pod dohľadom priamo pri vchode.

Viac o téme: Test NASAKoronavírusE-Nose
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu