Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ultimátum: Česko žiada návrat všetkých zamestnancov ambasády v Moskve, rázna reakcia Ruska!

Jakub Kulhánek a Andrej Babiš Zobraziť galériu (4)
Jakub Kulhánek a Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Česká republika vyzvala Rusko, aby do štvrtka 12.00 h SELČ umožnilo návrat všetkých vyhostených zamestnancov českej ambasády v Moskve. V opačnom prípade vyhostí ďalších pracovníkov ruskej ambasády v Prahe. V stredu to na brífingu uviedol nový český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek po stretnutí s ruským veľvyslancom v ČR Alexandrom Zmejevským. Pre Rusko je neprijateľné, aby s ním iné krajiny komunikovali formou požiadaviek, reagoval hovorca Kremľa.

FOTO Vyhostení Česi prileteli domov: Reakcia Moskvy bola prehnaná, Praha zvažuje ďalšie kroky

Kulhánek podľa vlastných slov Zmejevskému vysvetlil, že recipročné vyhostenie 20 zamestnancov českej ambasády v Moskve je neprimeranou reakciou, ktorá "de facto paralyzovala fungovanie našej ambasády". Moskva tak reagovala na sobotňajšie vypovedanie 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktoré však podľa Kulhánka "ničím neohrozilo" jej fungovanie.

Veľvyslanec Alexandr Zmejevský
Zobraziť galériu (4)
Veľvyslanec Alexandr Zmejevský  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Šéf českej diplomacie v tejto súvislosti Zmejevskému tlmočil protest českej vlády a vyzval Rusko, aby umožnilo návrat všetkým vyhosteným zamestnancom ambasády v Moskve. V opačnom prípade Kulhánek rozhodne o "znížení stavu pracovníkov na ambasáde Ruskej federácie tak, aby zodpovedal súčasnému stavu na českom veľvyslanectve v Moskve". S týmto rozhodnutím súhlasia aj český premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman, dodal Kulhánek.

Jakub Kulhánek a Andrej Babiš
Zobraziť galériu (4)
Jakub Kulhánek a Andrej Babiš  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Česko sa rozhodlo vyhostiť 18 ruských diplomatov v súvislosti s výbuchmi v areáli muničného skladu vo Vrběticiach z roku 2014, z ktorých sú dôvodne podozriví dvaja ruskí agenti. Vyhostení zamestnanci ruskej ambasády sú podľa českých úradov napojení na ruské tajné služby. Z Prahy v pondelok popoludní odleteli ruským vládnym špeciálom.

Jakub Kulhánek
Zobraziť galériu (4)
Jakub Kulhánek  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Medzi 20 vyhostenými českými diplomatmi je aj Luboš Veselý, zástupca českého veľvyslanca Vítězslava Pivoňku. Podľa informácií Českého rozhlasu mala ruská ambasáda pred vyhostením časti pracovníkov približne 120 zamestnancov, z toho 43 diplomatov. Aktuálne je v Prahe vyše 20 ruských diplomatov, kým v Moskve zostáva päť českých.

Reakcia Moskvy

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov reagoval na dnešnú Kulhánkovu výzvu, že hovoriť s Ruskom formou požiadaviek je márne. "Práve dnes prezident Putin vo svojom posolstve hovoril o tom, že hovoriť s nami formou požiadaviek nemá perspektívu," citoval TASS hovorcu Kremľa.

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová podľa agentúry TASS vyhlásila, že ultimatívny tón vo vzťahu k Rusku je neprípustný. Dodala, že Moskva navrhuje Prahe, aby si ultimáta nechala pre diskusie v NATO. Oznámila pritom, že rozhovor s českým veľvyslancom v Moskve bude pokračovať vo štvrtok.

Viac o téme: ČeskoNávratAmbasádaZamestnanciRuskoMoskva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu