Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rozhorčené reakcie ruských médií: Obuli sa do Česka! Praha konala z vôle USA, odlákanie pozornosti

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images, RT, RG, Fontanka)

MOSKVA - Vyhostenie 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako agenti tajných služieb, vyvolalo rozhorčené reakcie niektorých ruských médií, všíma si opozičný spravodajský portál Nastojaščeje vremja. Niektorí ruskí komentátori sa snažia situáciu zľahčiť vtipmi o Becherovke či pive, ďalší prichádzajú s teóriami, že za krokmi českej vlády stojí snaha vyhovieť USA alebo že Praha konala z vôle Washingtonu.

Rusi o výbuchu vo Vrběticiach: Najavo vyšla fantastická vec! O tomto české úrady roky netušili

"Len ťažko to v BIS, ktorá sa fakticky premenila vo východoeurópsku pobočku CIA a MI6, tentoraz prehnali s Becherovkou. Naopak. Svojím vedomým (...) jednaním česká tajná služba nielen znovu uškodila svojím západným partnerom (či splnila ich priamu objednávku), ale vynulovala tiež znateľné oteplenie vo vzťahoch Česka a Ruska," napísal vládny denník Rossijskaja gazeta. Práve materiály Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) podľa českej vlády ukazujú na zapojenie Ruska do výbuchu v muničnom areáli vo Vrběticích v roku 2014.

Rossijskaja Gazeta: Zatiaľ čo českí občania bojujú proti pandémii, české orgány sa hrajú na špiónov
Zobraziť galériu (5)
Rossijskaja Gazeta: Zatiaľ čo českí občania bojujú proti pandémii, české orgány sa hrajú na špiónov  (Zdroj: RG)

Ďalšie médiá ironizovali vyhlásené pátranie po ruských občanoch, ktorí sa preukazovali cestovnými dokladmi na mená Alexander Petrov a Ruslan Boširov a ktorých Británia podozrieva z otravy dvojitého agenta Sergeja Skripala novičokom v roku 2018. "Ostatne je divné, že Boširov a Petrov sa ešte nestali svetoznámymi marvelovskými superhrdinami," zaznelo vo vysielaní televízie REN. Jej moderátor Andrej Dobrov sa vo svojej analytickej relácii čudoval, že by sa v "neveľkej krajine", ktorou je Česko, pohybovalo 18 pracovníkov tajných služieb vydávajúcich sa za diplomatov, a ironicky si kládol otázku, či je možné, že majú ruskí tajní agenti obzvlášť v obľube české pivo.

Fontanka: K čomu vedie eskalácia dialógu medzi Západom a Moskvou?
Zobraziť galériu (5)
Fontanka: K čomu vedie eskalácia dialógu medzi Západom a Moskvou?  (Zdroj: Fontanka)

Mnohé médiá tvrdili, že za českým obvinením stoja USA. "Agresia Česka je buď ozvenou halasných oznámení Washingtonu, vyplnením jeho priamej vôle či pokusom mu nahrať," uviedla stanica Rossija-24.

Pochvala od exšéfa britskej MI6: Česi odviedli dobrú prácu! Bol smrtiaci výbuch zlyhaním Rusov?

So zložitejšou teóriou, že USA sa snažili prostredníctvom Česka odviesť pozornosť od Bieloruska a prípravy údajného štátneho prevratu, o ktorom informoval cez víkend bieloruský líder Alexander Lukašenko, prišla štátna stanica Rossija-1: "Je jasné, že cieľom Prahy bolo rozšírenie nepriateľskej informačnej a politickej kampane, za ktorou stoja USA. Úlohou bolo odlákať pozornosť od oznámených faktov o príprave ozbrojenej vzbury v Bielorusku."

Russia Today: „Nepriateľský krok“: Ministerstvo zahraničia prisľúbilo, že bude reagovať na vyhostenie ruských diplomatov z Českej republiky
Zobraziť galériu (5)
Russia Today: „Nepriateľský krok“: Ministerstvo zahraničia prisľúbilo, že bude reagovať na vyhostenie ruských diplomatov z Českej republiky  (Zdroj: RT)

Ďalší komentátori v ruských médiách dávali udalosť do súvislosti s tendrom na dostavbu jadrovej elektrárne Dukovany. "Hádajte, kto zostal ako hlavný pretendent na zmluvu v hodnote šiestich miliárd dolárov? Správne. Americko-kanadská firma Westinghouse," podotkla Rossijskaja gazeta.

Viac o téme: DiplomatiVyhostenieRuskoUSAMoskvaVrbětice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu