Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNY ONLINE Medzinárodný škandál ruských agentov v Česku: Korčok vyjadril Prahe podporu, svet čaká odvetu

Výbuchy vo Vrběticiach majú pravdepodobne na svedomí Rusi. Zobraziť galériu (14)
Výbuchy vo Vrběticiach majú pravdepodobne na svedomí Rusi. (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Polícia ČR, YouTube)

PRAHA/ MOSKVA - O možnom zapojení ruskej tajnej služby do explózií v muničnom areáli vo Vrběticiach bude dnes popoludní rokovať česká vláda. Správu k tomu predložila Bezpečnostná informačná služba (BIS), premiér Andrej Babiš (ANO) by ju chcel zverejniť. Explózie v muničnom areáli boli jednou z najšokujúcejších, udalostí, aké sa za posledné roky v Česku odohrali. Prišli pri nich o život aj dve osoby.

Vláda sa zrejme bude zaoberať aj dopadmi prípadu na tender na výstavbu nového bloku atómovej elektrárne v Dukovanoch a reakcií na ruské vyhostenie pracovníkov ambasády ČR v Moskve. 

Babiš aj Hamáček sa tiež vyslovili proti účasti ruskej spoločnosti Rosatom na rozšírenie Jadrové elektrárne Dukovany. Vláda môže firmu vyradiť zo zoznamu uchádzačov, ktorých čaká bezpečnostné preverenie.

Vážení čitatelia, dnešný mimoriadny online sa skončil. Situáciu budeme sledovať aj zajtra. 

21:30 - Mnohé médiá tvrdia, že za českými obvineniami stoja USA. "Agresia Česka je buď ozvenou oznámenia vo Washingtone, vyplnením jeho priame vôle či pokusom mu nahrať," uviedla stanica Rossija-24.

19:35 - Ministri zahraničných vecí Poľska, Slovenska a Maďarska vyjadrujú solidaritu s nedávno prijatými krokmi Českej republiky. Odsudzujú tiež aktivity zamerané na ohrozenie bezpečnosti suverénnych krajín a ich občanov. Uviedli to v spoločnej deklarácii šéfov diplomacie krajín V4

19:11 - Výbuch vo Vrběticích nebol aktom štátneho terorizmu, išlo o útok na tovar bulharského podnikateľa, povedal novinárom premiér Andrej Babiš (ANO) po dnešnom rokovaní vlády. Činnosť agentov ruskej spravodajskej služby GRU v Česku súčasne označil za neprijateľnú. Kabinet dnes nepristúpil k odtajnení správy Bezpečnostnej informačnej služby (BIS), ktoré Babiš navrhoval, pretože orgány činné v trestnom konaní stále pokračujú vo vyšetrovaní.

Babiš to uviedol na pravú mieru: Vo Vrběticiach nešlo o akt terorizmu, Rusko neútočilo na ČR

18:42 - Orgány činné v trestnom konaní pracujú s verziou, že cieľom útoku vo Vrběticích bol materiál určený na prevoz do Bulharska, povedal dnes novinárom po rokovaní vlády generálny prokurátor Pavel Zeman. Explózia nemala nastať na území Českej republiky, uviedol Zeman, ktorý sa dnes zúčastnil časti vládneho rokovania, ktoré sa incidentom z roku 2014 zaoberala. ČR kvôli informáciám bezpečnostných zložiek cez víkend z Prahy vyhostila 18 členov ruskej diplomatickej misie.

17:30 - Bývalý český prezident Václav Klaus považuje informácie o zapojení sa ruských tajných služieb do výbuchov muničných skladov v obci Vrbětice z roku 2014 za "strašiaka" vykonštruovaného českou vládou a opozíciou. Informoval o tom v pondelok spravodajský portál Novinky.cz a ďalšie české médiá.

Terajšia kauza je podľa Klausa vystavaná na veľmi mäkkých a nepresvedčivých dátach, "navyše prezentovaných v prítmí covidovej hystérie", ktorá nahráva ľahkému šíreniu dezinformácií.

17:20Vyhostení Rusi odlietajú domov: FOTO z českého letiska! Desiatky ľudí a haldy batožiny

16:24 - Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) pre ČTK povedal, že na dnešnom rokovaní ministrov zahraničných vecí Európskej únie požiadal o vyjadrenie solidarity skrz európske či národné vyhlásenie alebo možné vyhostenie dôstojníkov ruských spravodajských služieb z európskeho územia.

16:10 - Slovensko bude konať až potom, keď bude mať "na stole" všetky fakty týkajúce sa udalostí v Českej republike. Rozhodnutie, ktoré padne, bude v prospech občanov a Slovenska. Na tlačovej konferencii to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS).

Ivan Korčok o vyhostení ruských diplomatov: Odmieta mediálnu šou a tvrdé slová o stave Andreja Danka!

Medzinárodný škandál ruských agentov
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

15:30 - Európska únia stojí jednotne a solidárne za Českom, ktoré vypovedalo 18 ruských diplomatov pre podozrenie na ruské zapojenie do výbuchu v muničnom sklade vo Vrběticiach. Po dnešnom rokovaní ministrov zahraničných vecí členských krajín to povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Krajiny EÚ sa ale nechystajú koordinovane podporiť český postup, Praha o to ani nepožiadala, dodal Borrell.

15:23 - "Teraz už by som vyhostil všetkých. Je to vážna vyhrotená situácia, už nejde o diplomatickú prestrelku, kedy je možné postupovať recipročne. Tu ide o škandál medzinárodného formátu, ktorý má črty štátneho terorizmu," uviedol bývalý český velvyslanec v Rusku a diplomat Petr Kolář v rozhovore pre Novinky.

Zamestnanci ambasády sa objímajú počas odchodu z veľvyslanectva Českej republiky v Moskve v pondelok 19. apríla 2021.
Zobraziť galériu (14)
Zamestnanci ambasády sa objímajú počas odchodu z veľvyslanectva Českej republiky v Moskve v pondelok 19. apríla 2021.  (Zdroj: TASR/ AP)

14:41 - Pre vyhostených ruských diplomatov priletelo na pražské Letisko Václava Havla vládne lietadlo Iľjušin 96-300. Pristál okolo 14:20. Vyletel z moskovského letiska Vnukovo. Dnešný prílet ruského špeciálu potvrdila bez ďalších podrobností aj hovorkyňa pražského letiska Klára Divíšková.

14:34 - České zistenia o okolnostiach výbuchu muničného skladu vo Vrběticiach z roku 2014 vyvolávajú obavy, Nemecko preto má záujem o objasnenie incidentu, zatiaľ ale Berlín o možnej odpovedi na obvinenia Ruska hovoriť nechce. Povedala to dnes vládna hovorkyňa Ulrike Demmerová.

Zamestnanci veľvyslanectva nakladajú kufre do auta pred veľvyslanectvom Českej republiky v Moskve v pondelok 19. apríla 2021.
Zobraziť galériu (14)
Zamestnanci veľvyslanectva nakladajú kufre do auta pred veľvyslanectvom Českej republiky v Moskve v pondelok 19. apríla 2021.  (Zdroj: TASR/ AP)

14:26 - Vedenie Prahy vyzvalo vládu, aby vyjednala s Ruskom navrátenie časti Stromovky, ktorú zabralo v roku 1968 po invázii vojsk Varšavskej zmluvy. Magistrát chce, aby sa rozloha ruskej ambasády vrátila do stavu pred 21. augustom 1968 a mesto by tam obnovilo verejne prístupnú zeleň. Vedenie Prahy chce tiež znížiť počet parkovacích miest vyhradených pre veľvyslanectvo.

14:14 - Bulharská ministerka Ekaterina Zacharievová ponúkla Česku prípadnú pomoc tamojších bezpečnostných zložiek pri vyšetrovaní prípadu. "Narušenie (českej) zvrchovanosti Ruskom je absolútne neprijateľné," uviedla na twitteri ministerka.

Práve do Bulharska mala zrejme zamieriť časť munície z Česka a ruskí spravodajcovia sa podľa médií zrejme snažili o to, aby sa jedna z dvoch explózií nastala až v tejto krajine.

14:09 - Podporu Českej republike vyjadrili prezidentka SR Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger (OĽANO) aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

14:05 - Ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie dnes vyjadrili solidaritu s Českom, ktorého tajné služby podozrievajú ruských agentov z výbuchu muničného skladu vo Vrběticích v roku 2014. Počas dnešnej videokonferencie to na twitteri uviedla slovinská diplomacie. Priamu podporu dali najavo aj napríklad ministri zahraničia Slovenska či Bulharska.

13:48 - Vyhostenie ruských diplomatov z Česka, Poľska a Spojených štátov je odpoveďou na agresívnu ruskú politiku a sú to tiež významné politické signály, povedal dnes námestník poľského ministra zahraničia Marcin Przydacz televízii TVP Info.

Pracovníci veľvyslanectva sa pripravujú naložiť batožinu do auta na veľvyslanectve Českej republiky v Moskve.
Zobraziť galériu (14)
Pracovníci veľvyslanectva sa pripravujú naložiť batožinu do auta na veľvyslanectve Českej republiky v Moskve.  (Zdroj: SITA/ AP)

"Všeobecne vo svete medzinárodných záležitostí platí, že veľa vecí je vzájomne prepojených," uviedol Przydacz. "Poľsko preto vyjadrilo podporu krokom svojich spojencov, ktoré sú zamerané na vyslanie určitých politických signálov Ruskej federácii," dodal.

13:46 - Zacharovová okrem toho dodala, že za všetkým stoja Spojené štáty, ktoré opäť predviedli "starý scenár". Slová podpredsedu českej vlády Jana Hamáčka, že Praha nemá v úmysle oznámiť Moskve podrobnosti vyšetrovania, sú podľa Zacharovové dôkazom, že "celá táto historka je vymyslený, špinavý, nechutný fejk".

13:40 - Podľa hovorkyne ruského rezortu diplomacie Zacharovovej sú akcie Prahy nepriateľské nielen kvôli prostému vyhosteniu ruských diplomatov v bezprecedentnom počte a kvôli forme, akou to bolo urobené. "Ale aj preto, že oficiálne Praha absolútne absurdne obvinila ruské zvláštne služby zo zapojenia do výbuchov skladu v roku 2014," uviedol hovorca ruskej diplomacie.

13.35 - Vyhostenie 20 zamestnancov českej ambasády v Moskve v princípe veľvyslanectvo paralyzuje, povedal na dnešnej tlačovej konferencii vicepremiér a poverený minister zahraničia Jan Hamáček (ČSSD). Skončil celý politický aj ekonomický úsek. Jediné, čo naďalej funguje, je podľa neho konzulárny úsek.

Česká ambasáda v Moskve
Zobraziť galériu (14)
Česká ambasáda v Moskve  (Zdroj: profimedia.sk)

13:20 - Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Zcharovová televízii Rossija 1 povedala, že české veľvyslanectvo v Moskve si nesmie najímať na prácu ruských občanov. 

13:16 - Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) už pred rokom hovoril českému Respektu, že ruská špionáž je na Slovensku podobne aktívna ako v Česku.

13:08 - "Činnosť českej ambasády v Moskve bola,´recipročným a proporčným' rozhodnutím Ruska v podstate ukončená. Urobme rovnaký krok. Trocha pokoja prospeje nielen námestiu Borisa Nemcova, ale celej ČR. A až sa vzduch vyčistí, môžeme začať znovu a tentoraz lepšie," uviedol český generál Petr Pavel.

13:02 - CNN Prima News priniesla informáciu, že ruský špeciál už odletel z Moskvy do Prahy pre vyhostených diplomatov. V českom hlavnom meste by mal prístáť okolo 14:20 hodiny.

12:58 - Denník Izvestija zverejnil rozhovor s hovorkyňou ruského ministerstva zahraničia Marijou Zacharovovou. V ňom označila vyhostenie ruských diplomatov za akt nepriateľstva českých úradov. Takisto dôvod označila za absurdný.

12:51 - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa vyjadril, že Moskva zásadne nesúhlasí s obvinením, že ruské tajné služby boli zapojené do výbuchov muničného areálu vo Vrběticiach.

Požiar muničného areálu v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/ Mesto Valašské Klobouky)

12:43 - Bývalý hajtman Stanislav Mišák (ČSSD), ktorý bol v čele Zlínskeho kraja aj v roku 2014, kedy vybuchli dva sklady s muníciou v Vrběticích na Zlínsku, označil nové informácie týkajúce sa explózií za prekvapivé a šokujúce.

12:30 - Spravodajcovia agentúry RIA Novosti a denníku Izvestija dopoludnia informovali, že v objekte českého veľvyslanectva sa do vozidiel s diplomatickými značkami nakladajú kufre, krabice a ďalšie veci, vrátane napríklad detského bicykla. "Rastie počet áut na území (veľvyslanectva), automobily vychádzajú z brány a parkujú pri hlavnom vchode. K jednej budove prišiel mikrobus," napísala RIA Novosti.

12:20 - Situáciou okolo možného zapojenia ruskej tajnej služby do explózií v muničnom areáli vo Vrběticích na Zlínsku sa bude dnes večer zaoberať na mimoriadnom rokovaní bezpečnostný výbor Snemovne.

12:15 - Šéf slovenskej diplomacie podporil Českú republiku, ktorá, ako avizovala, bude podrobne informovať svojich spojencov v NATO a EÚ, keďže bezpečnosť je nedeliteľná a týka sa nás všetkých.

Na rokovaní ministrov zahraničných vecí Ivan Korčok tiež vyzdvihol význam spolupráce spojeneckých spravodajských služieb, ktoré majú kľúčovú úlohu pri zaručení vnútornej bezpečnosti a ochrane našich štátnych záujmov.

11:58 - Ako v nedeľu 18. apríla avizoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, v reakcii na udalosti v Českej republike využil pondelkové zasadnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ, aby vyjadril podporu českým partnerom. S Českou republikou máme dlhodobo nadštandardné vzťahy a o to viac nás znepokojuje, ak sú jej občania vystavení aktivitám, ktoré majú zásadný dopad na ich bezpečnosť. Informácie, ktoré prichádzajú z Českej republiky v súvislosti s explóziou v bezprostrednej blízkosti slovenských hraníc, sú bezprecedentné," zdôraznil minister I. Korčok.

Český exprezident Václav Klaus
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

11:43 - Bývalý prezident Václav Klaus si myslí, že súčasná kauza Vrbětice slúži vláde i "s ňou späté pseudoopozici" len na strašenie ľudí, keď už nezaberá strach z choroby covid-19. Klaus to uviedol vo vyhlásení, ktoré dnes na webe zverejnil Inštitút Václava Klausa.

11:30 - Ruská reakcia na vyhostenie 18 ruských diplomatov z ambasády v Prahe je silnejšia, než Česká republika očakávala, povedal dnes novinárom vicepremiér a šéf diplomacie Jan Hamáček (ČSSD). Bude rokovať s premiérom Andrejom Babišom (ANO) o tom, či je na mieste ďalší krok z českej strany a kedy ho prípadne urobiť.

Jan Hamáček
Zobraziť galériu (14)
Jan Hamáček  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

11:25 - Rusko sa podľa neho bude brániť a nemožno vylúčiť, že sa objavia aj dokumenty, ktoré majú českú verziu vyvrátiť. "Je tu rad špekulácií a dohadov a rýchlo prídu aj hybridné veci," varoval Hamáček pred šírením dezinformácií.

11:22 - Pri prípadnom odtajnení materiálu Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) o možnom zapojení Ruska do výbuchu v muničnom areáli vo Vrběticiach v roku 2014 je nutné zabezpečiť aj to, aby sa Rusko nedozvedelo všetko, čo Česko o jeho operácii vie, uviedal Jan Hamáček.

11:12 - Podľa Českej televízie pre vyhostených Rusov priletí dnes do Prahy ruský vládny špeciál Iľjušin Il-96, ktorý pri cestách používa ruský prezident Vladimir Putin. Lietadlo by malo na ruzynskom letisku pristáť o 15:00 a odletieť o dve hodiny neskôr.

Putinov prezidentský špeciál Il-96
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Wikipedia)

11:02 - Čas odletu vyhostených Čechov z Moskvy zatiaľ nie je známy. Podpredseda českej vlády Jan Hamáček v nedeľu v Českej televízii povedal, že pre nich bude vyslaný vládny špeciál vzhľadom na to, že českí pracovníci dostali na odchod z krajiny len o niečo viac ako 24 hodín.

10:57 - V objekte českého veľvyslanectva v Moskve sú od rána viditeľné prípravy na odchod dvadsiatich zamestnancov ambasády, ktorých Rusko v nedeľu označilo za nežiaduce osoby v odvete za vyhostenie 18 ruských diplomatov z Česka. Všímajú si to niektoré ruské médiá.

Požiar muničného areálu v českých Vrběticiach.
Zobraziť galériu (14)
Požiar muničného areálu v českých Vrběticiach.  (Zdroj: TASR/ Mesto Valašské Klobouky)

10:53 - Česi vyhostení z Moskvy by sa mali vrátiť dnes večer. Česká republika pracuje na vyslaní vládneho špeciálu, koordinuje aj odchod Rusov vyhostených z Česka, uviedol Hamáček.

10:50 - Vyhostenie 20 zamestnancov českej ambasády v Moskve v princípe veľvyslanectvo paralyzuje, povedal na dnešnej tlačovej konferencii vicepremiér a poverený minister zahraničia Jan Hamáček (ČSSD). Skončil celý politický i hospodársky úsek, jediné, čo naďalej funguje, je podľa neho konzulárny úsek. Vyhostený bol aj zástupca českého veľvyslanca Vítězslava Pivoňky.

10:19 - České médiá sa v komentároch pozastavujú nad načasovaním sobotňajšieho oznámenia premiéra Andreja Babiša (ANO) o podozrení českých bezpečnostných zložiek, že do ničivého výbuchu muničného areálu vo Vrběticiach na Zlínsku v roku 2014 boli zapojení príslušníci ruskej tajnej služby.

 

10:08 - Slovenská informačná služba (SIS) prijala v súvislosti s informáciami o nepriateľských činnostiach ruských služieb v Českej republike nevyhnutné opatrenia. Získané poznatky priebežne odstupuje zákonným príjemcom. Úzko spolupracuje s partnerskými službami iných štátov. 

10:06 - Slovensko podporuje diplomatické kroky Českej republiky, ako aj všetky opatrenia na zaručenie bezpečnosti českých občanov v súvislosti so zisteniami okolností výbuchu v muničnom sklade Vrbětice, do ktorého boli zrejme zapojení ruskí agenti. Po telefonáte so svojím českým rezortným partnerom Janom Hamáčkom to na Facebooku v nedeľu napísal slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Šéf diplomacie Ivan Korčok vyjadril Česku podporu, potvrdzuje to aj naše zistenia (Zdroj: Topky, MZV SR)

9:55 - Hamáček ďalej uviedol, že o tom, že sa cesta ruší, nevedel ani Andrej Danko, ktorý mal spolu s českým ministrom do Moskvy cestovať.

9:52 - Minister vnútra a poverený minister zahraničia Jan Hamáček tvrdí, že jeho plánovaná cesta do Ruska v čase, keď už vedel, že sa na výbuchoch vo Vrběticiach mali podieľať Rusi, bol akýsi zastierací manéver, píše portál Seznam Zprávy. Tento manéver mal zakryť skutočné plány českej vlády a to zverejniť informácie o Vrběticiach a vyhostiť 18 ruských diplomatov.

9:23 - Podľa zdrojov českého Radiožurnálu boli objekty muničného areálu v roku 2014 takmer nechránené. Sedel tam iba vrátnik. Aj preto nebolo ťažké dostať sa dnu.

9:18 - "Česko zo záhadných výbuchov v muničnom sklade vo Vrběticích, ku ktorým došlo v roku 2014, viní ruskú rozviedku GRU," píše americká tlač.

Výbuchy majú mať na svedomí agenti vojenskej tajnej služby GRU Alexander Miškin a Anatolij Čepiga.
Zobraziť galériu (14)
Výbuchy majú mať na svedomí agenti vojenskej tajnej služby GRU Alexander Miškin a Anatolij Čepiga.  (Zdroj: Policie ČR)

9:14 - Babiš aj Hamáček sa tiež vyslovili proti účasti ruskej spoločnosti Rosatom na rozšírenie Jadrové elektrárne Dukovany. Vláda môže firmu vyradiť zo zoznamu uchádzačov, ktorých čaká bezpečnostné preverenie.

9:00 - Rusko následne vyhostilo 20 zamestnancov českej ambasády v Moskve. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), ktorý teraz vedie aj ministerstvo zahraničia, povedal, že prehnaná ruská reakcia môže viesť k ďalším krokom zo strany ČR.

8:50 - Česká vláda v reakcii na informácie o podiele tajnej služby GRU na dvoch explóziách munície vo Vrběticiach v Zlínsku v roku 2014 rozhodla o vyhostení 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako členovia ruských spravodajských služieb.

Viac o téme: VýbuchMuničný skladDukovanyVrěticeAgenti Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu