Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Má jej život na svedomí vakcína? Po očkovaní zomrela predtým zdravá žena

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca Zobraziť galériu (3)
Vakcína od spoločnosti AstraZeneca (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

MILÁNO - V Taliansku prebiehajú ďalšie vyšetrovania týkajúce sa možných súvislostí medzi úmrtím a očkovaním proti koronavírusu. Dcéry 75-ročnej ženy z Palerma podali žalobu po tom, ako ich matka zomrela niekoľko dní po očkovaní vakcínou AstraZeneca, informoval milánsky denník Corriere della Sera. Žena bola pred očkovaním úplne zdravá, informovali dcéry.

Súdy sa zaoberajú aj prípadom 26-ročného milánskeho zubného asistenta, ktorý niekoľko dní po očkovaní vakcínou AstraZeneca utrpel trombózu mozgu. Teraz leží na jednotke intenzívnej starostlivosti v milánskej nemocnici. V Taliansku v súčasnosti existuje asi tucet vyšetrovaní úmrtí, ktoré by mohli súvisieť s vakcínami na ochranu proti SARS-CoV-2.

KORONAVÍRUS Má jej život
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Obavy sa týkajú aj prípravku spoločnosti Johnson & Johnson

Ako však ukázala štúdia vo Veľkej Británii, riziko trombózy je veľmi malé. V ostrovnej krajine bolo hlásených 30 prípadov trombózy pri viac ako 18 miliónoch očkovaní vakcínou AstraZeneca. V USA bolo v utorok pozastavené podávanie vakcíny Johnson & Johnson z dôvodu podobných bezpečnostných obáv.

Vakcína od Johnson &
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Cheryl Gerber/Johnson & Johnson via AP)

Vedľajšie účinky vyššie u injekcií od AstraZenecy

Spoločnosť Johnson & Johnson odložila dodávanie svojej vakcíny do Európy kvôli možným závažným vedľajším účinkom. Taliansko očakáva, že toto rozhodnutie bude mať len malý vplyv na jeho vlastnú očkovaciu kampaň. „Taliansko očakáva v najbližších dňoch 4,2 milióna dávok vakcín, z toho iba 200 000 od spoločnosti Johnson & Johnson. Pozastavenie dodávok vyvolalo v Európe obavy, existuje však len málo správ o vedľajších účinkoch. Ich počet je nižší ako po vakcínach AstraZeneca,“ informovala ministerka regiónu Maria Stella Gelminiová.

Na konci stretnutia s odborníkmi z liekovej agentúry AIFA minister zdravotníctva Roberto Speranza zdôraznil, že vláda si predtým, ako rozhodne o vakcíne J&J, najskôr počká na podrobné informácie z USA a Bruselu. „Myslím si, že táto vakcína by sa mala používať,“ povedal Speranza.

Viac o téme: OčkovanieVedľajšie účinkyKoronavírusJohnson & JohnsonAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu