Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nové zistenia o páde vrtuľníka s Petrom Kellnerom (†56): Takto vyzerali osudné okamihy pred smrťou!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA/Lance Flint/Alaska Mountain Rescue Group via AP, PPF, NTSB)

ANCHORAGE/PRAHA - Predbežná správa amerického federálneho úradu vyšetrujúceho smrteľnú haváriu vrtuľníka na Aljaške z konca marca, pri ktorej zahynul najbohatší Čech Petr Kellner spolu s ďalšími štyrmi ľuďmi, vniesla trochu svetla do priebehu tragédie. Vrtuľník najprv niekoľko minút pomaly manévroval tesne nad vrcholom horského hrebeňa, potom narazil do hory pod vrcholom a zosunul sa dolu hrboľatým terénom.

Pohreb Petra Kellnera (†56): FOTO z obradu na nezvyčajnom mieste, takto vyzerala rozlúčka

Americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB) vydal v utorok správu, podľa ktorej vrtuľník podnikol 27. marca viac letov v pohorí Chugach, severne od metropoly Anchorage, a rozvážal lyžiarov do viacerých východiskových bodov blízko ľadovca Knik na heliskiing. Informovala tlačová agentúra AP.

Nové zistenia o páde
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Lance Flint/Alaska Mountain Rescue Group via AP)

Vrtuľník manévroval nad hrebeňom

Údaje získané z GPS zariadenia ukazujú, že vrtuľník sa vydal na ďalší let o 18.27 h miestneho času a smeroval na severozápad. Vystúpil do výšky približne 1798 metrov (5900 stôp). O šesť minút neskôr začal vrtuľník pomaly manévrovať tesne nad horským hrebeňom vo výške 1910 metrov (6266 stôp), mal rýchlosť iba asi 1,61 kilometra za hodinu.

Nové zistenia o páde
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: NTSB)

"Vrtuľník sa držal nízko nad hrebeňom a mal pomalú rýchlosť, pričom niekoľko minút nad ním manévroval," píše sa v správe úradu.

Záznam údajov o pohybe stroja sa končil o 18.36 h, neďaleko miesta s hlavným vrakom. Vyšetrovateľ NTSB nasledujúci deň zo vzduchu prezrel miesto havárie a uviedol, že vrtuľník narazil do hory približne 4,6 až 6,1 metra (15 až 20 stôp) pod hrebeňom - potom sa zosúval približne 274,3 metra dolu svahom, hrboľatým a zasneženým terénom.

Nové zistenia o páde
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: NTSB)

Na mieste odletu bolo jasné počasie

Na neďalekom letisku v meste Palmer bolo vtedy jasné počasie s viditeľnosťou do 16 kilometrov a vietor mal v nárazoch rýchlosť 9,7 kilometra za hodinu. Vrtuľník Airbus AS350-B3 mala v prevádzke spoločnosť Soloy Helicopters so sídlom v meste Wasilla. Pilot Zachary Russell vyzdvihol horských vodcov a cestujúcich v súkromnej rezidencii pri jazere Wasilla v meste, čo zorganizoval miestny hotel.

Pilot Zachary Russell
Zobraziť galériu (8)
Pilot Zachary Russell  (Zdroj: FB/Zachary Russel)

Predbežná správa obsahuje aj fotografie so zaznamenaným miestom nešťastia. Podľa materiálu odštartoval vrtuľník okolo 14.40 miestneho času z letiska v meste Wasilla a do rezidencie Wasilla Lake, kde nabral pasažierov, dorazil asi o desať minút neskôr. Smerom k pohoriu Chugach odštartoval o 53 minút neskôr.

Nové zistenia o páde
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: NTSB)

Pri havárii zahynul český miliardár Kellner (56), tréner snowboardingu Benjamin Larochaix (50) z Česka, dvaja americkí horskí vodcovia Gregory Harms (52) zo štátu Colorado a Sean McManamy (38) z Girdwoodu na Aljaške a pilot Russell (33) z Anchorage. Jediným preživším je bývalý český reprezentant v snowboardingu, 48-ročný David Horváth.

David Horváth
Zobraziť galériu (8)
David Horváth  (Zdroj: profimedia.sk)

Nezvestnosť vrtuľníka bola nahlásená o 20.00 h a osoba hľadajúca stroj spozorovala vrak približne o 90 minút neskôr. Záverečná správa o nehode, ktorá by mala obsahovať aj príčinu nešťastia, sa očakáva do roka.

Petra Kellnera pochovali v Prahe

Kellner bol pochovaný cez víkend, podľa serveru blesk.cz sa obrad uskutočnil na záhrade jeho vily v pražských Dejviciach za účasti rodiny a najbližších priateľov a kolegov zosnulého. Prezident Miloš Zeman sa mu rozhodol udeliť Rád bieleho leva, najvyššie české štátne vyznamenanie.

Nové zistenia o páde
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter/Vladimir Mlynář, PPF Group)

Podnikateľ a finančník Petr Kellner mal povesť jedného z najvplyvnejších Čechov, podľa posledného rebríčka časopisu Forbes z tohtoročného apríla bol vlani 110. najbohatším človekom na svete s majetkom v hodnote 17,5 miliardy dolárov (cca 14,7 miliardy eur).

Viac o téme: SprávaVrtuľník AljaškaPetr Kellner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu