Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ukrajina vyzýva Rusko na stiahnutie vojsk: VIDEO Moskva dúfa, že nedôjde k vážnemu zvratu!

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil východnú časť krajiny, kde sa momentálne bojuje Zobraziť galériu (3)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil východnú časť krajiny, kde sa momentálne bojuje (Zdroj: TASR/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Rusko odmietlo pokusy Kyjeva začať rokovať ohľadom sústreďovania ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa dožadoval rokovaní so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom kvôli rastúcemu napätiu medzi oboma štátmi, ale doteraz nedostal odpoveď, povedala Reuters prezidentova hovorkyňa Julija Mendelová.

Ak Ukrajina zintenzívni akcie v Donbase, bude to jej koniec: Rusko je pripravené brániť obyvateľov

Ukrajinská diplomacia v dnešnom vyhlásení tiež vyzvala Rusko, aby stiahlo svoje vojská od Ukrajiny a prestalo s vojnychtivou rétorikou a dezinformáciami. Kremeľ poprel, že by dostal žiadosť Zelenského o rozhovor s Putinom.

Putin má vždy vraj čo povedať

"Nie, v posledných dňoch som nevidel žiadne žiadosti. Neviem o tom, či v posledných dňoch boli nejaké žiadosti," povedal novinárom Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Uistil, že Putin "vždy má čo povedať", pokiaľ ide o uvoľnenie napätia a zabránenie vojne. Moskva podľa hovorcu dúfa, že v Kyjeve preváži politická múdrosť, provokácie vyšumia do stratena a situácia nedospeje k vážnemu zvratu. Washingtonu Peskov odkázal, že ustavičné americké vyhrážanie sa Rusku stráca na hodnovernosti.

Rusko sa odmietlo zúčastniť sobotňajšieho rokovania Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe o sústreďovaní ruských jednotiek pri Ukrajine, ktoré iniciovala ukrajinská strana, pripomenula dnes ukrajinská agentúra Unian.

Ukrajinskí vojaci počas uplynulých 24 hodín štyrikrát ostreľovali územie Doneckej ľudovej republiky, uviedla dnes ruská štátna agentúra TASS. Ako Doneckú, resp. Luhanskú ľudovú republiku označujú prorurskí separatisti územia, ktoré ovládli od jari 2014 v Doneckej a Luhanskej oblasti v Donbase na východe Ukrajiny. Ruské médiá predtým dávali názvy neuznávaných "ľudových republík" do úvodzoviek.

Ukrajina vylúčila možnosť útoku na Donbas

Zelenského hovorca dnes vylúčila možnosť ukrajinského útoku na Donbas, Kyjev sa ani nechystá rozpútať boje. "Ukrajina nemôže útočiť na svoje územie a bojovať s vlastnými ľuďmi," povedala podľa denníka Kommersant v reakcii na tvrdenie šéfa Doneckej ľudovej republiky Denisa Pušilina, podľa ktorého je Kyjev pripravený rozpútať rozsiahly konflikt.

"Veliteľ našej (ukrajinskej) armády už oznámil, že správy o údajne chystanom útoku Ukrajiny na Donbas sú úplne falošné dezinformácie," uviedla prezidentova hovorkyňa.

Ukrajina vyzýva Rusko na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

Vzájomné obviňovanie sa Ruska a Ukrajiny

Ukrajina od ruskej anexie Krymu a prepuknutia ozbrojeného konfliktu v Donbasu na jar 2014 obviňuje Rusko z agresie a okupácie ukrajinského územia, aj keď Moskva priame zapojenie do konfliktu popiera. Boje si doteraz vyžiadali viac ako 13-tisíc mŕtvych.

Ukrajina vyzýva Rusko na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

Napätie v Donbase v posledných týždňoch stúpa. Kyjev v minulých dňoch bil na poplach kvôli sústreďovaniu ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou a varoval pred rizikom "ozbrojenej agresie" Ruska pod zámienkou ochrany rusky hovoriacich obyvateľov Donbasu, Rusko naopak obviňuje Kyjev z provokácií. 

Viac o téme: NapätieRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu